NavMenu

U planu izgradnja ribarske luke u Zelenici - Ova investicija otvara i mogućnost izgradnje fabrike za preradu ribe i ribljih proizvoda

Izvor: Dan Četvrtak, 04.03.2021. 15:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Free-Photos)Ilustracija
Put i vodovod na Luštici, glavna autobuska stanica i tržni centar, žičara Njivice - Ilinica, i ribarska luka u Zelenici samo su neki od projekata koje je Opština Herceg Novi započela ili treba uskoro da to učini. Zbog velikog značaja, Nenad Vitomirović, savjetnik za investicije u kabinetu predsjednika opštine, izdvaja rubarsku luku koja će biti u Zelenici.

Pojašnjava da je, zahvaljujući sporazumu države sa Svjetskom bankom o zajmu za implementaciju drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) obezbijeđeno 30 mil EUR, te da je predviđeno da projekat traje pet godina.

- Za potrebe projekta MIDAS 2, a na osnovu inicijative Stevana Katića, predsjednika opštine, planira se projektovanje i izgradnja ribarske luke i mjesta prvog iskrcaja ribe u Zelenici. Za dalji razvoj Herceg Novog jako je bitan ovaj projekat, tim prije što je razvoj ribarstva uslovljen ribarskom lukom. Ovo je jedna od najbitnijih investicija za dalji razvoj lokalne privrede i Zelenike, koja će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i razvoj prerađivačke industrije, odnosno mogućnosti otvaranja fabrika za preradu ribe i ribljih proizvoda - rekao je Vitomirović.

Na taj način bi se, ističe, podstakla ova izvozno orijentisana djelatnost.

- Od pozitivnih efekata realizacije tog projekta izdvojio bih modernizaciju ribarske flote, ribarenje ka većim dubinama i dalje od obale, formiranje regulisanog tržišta ribe, snižavanje cijene ribe na tržištu uz veću zaradu ribara po ulovljenom kilogramu ribe, kao i bolju ponudu svježe ribe u ugostiteljskim objektima i ribarnicama. Ne treba zaboraviti ni efekte veće potrošnje ribe po glavi stanovnika, zdravije stanovništvo, uvođenje kontrole u cilju zaštite ribljeg fonda, kao i smanjenje mogućnosti konflikta ribarstva i razvoja turizma - kazao je Vitomirović.

Od projekata izdvaja i garažu ispred zgrade Opštine, koja se privodi kraju, tim prije što se čak 80,4 odsto anketiranih stanovnika i turista izjasnilo da je rješenje nedostatka parking prostora u centru grada jedan od prioriteta.

Vitomirović naglašava da su se izradom Strateškog plana razvoja i Mape investicija konačno stvorile pretpostavke za pravilno osmišljen socio - ekonomski razvoj grada i da se pokazalo da je nužan djelimični zaokret s turizma na investicije u infrastrukturu, pa čak i u obrazovanje.

- I dalje postoji veliko interesovanje za ulaganje u Herceg Novi, ali su svi investitori suzdržani i jako oprezni dok se ne razjasne nejasnoće koje sa sobom nosi pandemija. Mogu da kažem da je čak došlo do povećanja upita od strane investitora iz okruženja. Efekti našeg ozbiljnog pristupa pitanju investicija tek će biti vidljivi nakon završetka pandemije, veoma brzo nadam se - kazao je Vitomirović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.