NavMenu

Bezbjedan sajber prostor je preduslov za ekonomski razvoj regiona - CG intezivno radi na uspostavljanju institucionalnog i pravnog okvira za ovu oblast

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.03.2021. 14:09
Komentari
Podeli
(Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)
Crna Gora je odavno prepoznala značaj sajber sigurnosti i u posljednjih desetak godina intenzivno je radila na uspostavljanje institucionalnog i pravnog okvira za ovu oblast, poručila je Marina Banović, državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Ona je učestvovala na panelu u okviru Regionalne konferencije "Sajber otpornost i izgradnja kapaciteta za sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu".

- Najznačajnija dostignića u proteklom periodu se odnose na formiranje CIRT tima, izradu Zakona o informacionoj bezbjednosti u koji je transponovana EU direktiva o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti, izradu Uredbe o mjerama informacione bezbjednosti, izradu Zakona o određivanju i zaštiti ključne infrastukture, kao i izradu Strategije sajber bezbjednosti 2018-2021. i formiranje Savjeta za informacionu bezbjednost - rekla je Banović.

Istakla je da je cilj ambiciozan i jasan - postizanje odgovarajućeg niva razvijenosti u ovoj oblasti koji bi nas pozicionirao kao ravnopravnog partnera u borbi protiv sajber prijetnji.

- Jedna od krucijalnih stvari na kojoj je potrebno raditi jeste osnaživanje kapaciteta na svim nivoima, počev od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a koje je zaduženo za kreiranje politika u ovom domenu, preko ostalih relevantnih ministarstva, CIRT tima, privrede, civilnog sektora i, u krajnjoj liniji, građanina - poručila je Banović.

Regionalna konferencija je okupila ključne kreatore politike sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, institucije zadužene za reagovanje i prevenciju incidenata u sajber bezbednosti, nacionalne i vladine timove za odgovor na računarsku bezbjednost, CSIRT), Institucije EU, međunarodne i regionalne organizacije, privatni sektor.

Svrha konferencije je da predstavi dostignuća ekonomija zapadnog Balkana u jačanju njihovog upravljanja sajber bezbjednošću tokom perioda kada je sproveden regionalni DCAF projekat (2018-2021), kao i o izazovima i mogućnostima u ovoj oblasti.

Obezbjeđivanje efikasne sajber bezbjednosti od velike je važnosti za region, posebno u svijetlu sve veće digitalizacije. Bezbjedan sajber prostor je, u ovim okolnostima više nego ikad, preduslov za ekonomski razvoj regiona i pružanje javnih usluga, istaknuto je na konferenciji.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom vlada Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva, a organizovana je u okviru projekta DCAF "Poboljšanje upravljanja sajber bezbjednošću na Zapadnom Balkanu" (2018-2021), koji finansira Organizacija za razvoj spoljnih poslova i država Komonvelta Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.