NavMenu

Tokom pandemije javile se i nove vrste fobija

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 04.03.2021. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: ben bryant/shutterstock.com)
Istraživači su identifikovali novu vrstu fobije povezanu sa virusom korona.

Ova vrsta tjeskobe ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost strahovima i izbjegavanje drugih osoba. Pojam koronafobija koristi se za opisivanje straha od COVID- 19 koji ometa svakodnevni život. Iako se još ne radi o službenoj dijagnozi, definitivno se radi o stanju koje ljudi doživljavaju, piše Metro.co.uk.

Smatra se da je naziv poremećaja proistekao iz studije objavljene u Asian Journal of Psychiatry u decembru 2020. godine.

Istraživači su identifikovali tri komponente ove specifične vrste anksioznosti: stalna briga koja prouzrokuje simptome poput lupanja srca, promjene apetita i vrtoglavice, zaokupljenost brigama i strahovima, kao i izbjegavanje drugih osoba, a sve je to direktno povezano sa dobijanjem ili širenjem koronavirusa.

Osobe sa koronafobijom češće izbjegavaju odlazak na javna mjesta, dodirivanje površina ili ulazak u zatvorene prostore sa drugim ljudima, čak i ako se smatra da je rizik mali.

Takođe će vjerovatno pokazati pretjerano ponavljanje ponašanja poput pranja ruku ili čišćenja, gdje se to radi opsesivno. Istraživači objašnjavaju da koronafobija "može da naruši ukupan kvalitet svakodnevnog funkcionisanja pojedinca". Drugim riječima, može preuzeti čovjekov svakodnevni život.


Prema istraživanju iz februara 2021. jedna osoba sa koronafobijom tri puta dnevno je čistila masku za lice metanolom, zbog čega je teško oboljela od udisanja opasnih isparenja. Dobra vijest je da se, poput ostalih anksioznih poremećaja i koronafobija može liječiti. To se može postići putem kognitivno bihevioralne terapije (KBT), a tako se riješavaju slične fobije povezane sa čistoćom i bakterijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.