NavMenu

Poljski mediji o Crnoj Gori - Zemlja moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tania_pl)
Crna Gora je destinacija koju vrijedi posjetiti u post-pandemijskom periodu, objavili su uticajni poljski mediji Đenik Polski (Dziennin Polski) i Gazeta Krakovska (Gazeta Krakowska), saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Autor teksta Marek Długopolski koji je ranije boravio u studijskoj posjeti Crnoj Gori, posredstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, nosi lijepe uspomene iz naše zemlje. On ne krije oduševljenje poluostrvom Sveti Stefan koje opisuje kao "Jadranski Monako".

- Sveti Stefan je oaza luksuza uronjena u tirkizno more. Krvavo crvena boja krovova, bijela i nježno siva boja kamena, zelenilo stabala, jednostavne, stroge, ali čvrste zgrade, te šarmantne i tihe uličice. Sveti Stefan, biser crnogorskog primorja, Jadranski Monako, jedna je od najfotografisanijih atrakcija Crne Gore, a ujedno je i ekskluzivni hotel u kojem svoj mir pronalaze filmske zvijezde, umjetnici, političari i neki od najmoćnijih ljudi na svijetu. Sudbonosno "da" ovdje su izgovorili teniski as Novak Đoković i njegova dugoodišnja partnerka Jelena Ristić - piše autor.

Długopolski navodi da Crna Gora ima obilje šarmantnih i neobičnih lokacija, a neke od njih su primorski gradovi Budva, Kotor, Bar, Ulcinj i Herceg Novi.

- Budva se smatra jednim od najstarijih gradova na Jadranskom moru i bila je dom Grka, Rimljana, Mlečana i Slovena, a sada je jedno od najmodernijih odmarališta u Crnoj Gori. Turisti rado posjećuju i "srednjovjekovni" grad Kotor koji podsjeća na bajkovitu Veneciju, Bar gdje je 1077. godine krunisan prvi kralj Mihailo Vojislavljević, kao i divni Ulcinj, poznat po svojoj gusarskoj prošlosti ali i najdužoj plaži u Crnoj Gori, dugoj 13 km. Ne možete da ne posjetite i kraljevstvo slikara i pisaca-grad Herceg Novi - piše on.

Čitaocima se u tekstu preporučuje i posjeta istorijskoj i kulturnoj prijestonici Cetinje, kao i uspon na mauzolej na Lovćenu Petra Petrovića Njegoša II, koji je, kako autor navodi, ne samo vladar, knez-vladika i filozof, već i najveći crnogorski pjesnik.

- Crnogorci se mogu pohvaliti i manastirom Ostrog iz 17. vijeka koji je odredište brojnih hodočašća, najvećim jezerom na Blakanu - Skadarskim jezerom, monumentalnim kanjonom Tare sa dubinom od 1.300 metara, kao i sa 117 plaža dužine 73 km što je takođe impresivno. Ovu zemlju ne možete napustiti da ne isprobate njeguški pršut i pljevaljski sir, a tu su i izvrsne masline i grožđe - navodi se u tekstu.

Długopolski na kraju preporučuje čitaocima da posjete Crnu Goru, zemlju moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora, čim prođu ograničenja za putovanja

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.