Izvor: Dnevne novine | Srijeda, 03.03.2021.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu izgradnja novog gradskog groblja na Ćemovskom polju - Uskoro tender za izvođače radova

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ariene Studio/shutterstock.com)
Izgradnja novog gradskog groblja u Podgorici trebalo bi da počne uskoro, potvrdili su Dnevnim novinama iz preduzeća Pogrebne usluge. Novo gradsko groblje će biti sagrađeno na lokaciji KO Dajbabe, na Ćemovskom polju.

Direktor ovog preduzeća Srđan Miljanić kazao je Dnevnim novinama da je početak izgradnje novog groblja planiran nakon završetka glavnog projekta za izgradnju groblja, čija je izrada u završnoj fazi, pa se i raspisivanje tendera za izgradnju prve faze može očekivati veoma brzo.

Miljanić objašnjava da je realizacija projekta izgradnje novog groblja na Ćemovskom polju planirana u dvije faze.

- Radovi na prvoj fazi obuhvatiće izgradnju pristupnog trga, komemorativnog trga, šest kapela, dijela ogradnog zida i grobnica. Površina kompleksa novog groblja iznosi 296.000 kvadratnih metara, a predviđena je izgradnja 8.412 grobnica, odnosno 39.369 novih grobnih mjesta. Za prvu fazu izgradnje novog groblja iz budžeta Glavnog grada Podgorica za 2021. godinu planirano je 400.000 EUR - kazao je Miljanić.

U okviru groblja planirana je i izgradnja pristupnog trga sa objektima za specijalne usluge i trgovinu, kompleksa trga za ispraćaj sa kapelama, posebnih sadržaja (krematorijum, rozarijum, osarijum, kolumbarijum), aleje zaslužnih i uglednih građana, kao i parkovskih površina sa linearnim zelenilom.

Miljanić navodi da na gradskom groblju Čepurci ima dovoljan broj slobodnih grobnih mjesta, koji obezbjeđuje obavljanje djelatnosti u kontinuitetu.

Ističe da se u narednom periodu planira proširenje groblja Čepurci na 1.400 kvadratnih metara, što je sedma faza proširenje, na kojoj će se, kako kaže, dobiti još oko 120 grobnica.

Zarad proširenja gradskog groblja Čepurci Glavni grad je sa porodicama Ćerić, Kojašević i Bešlić razmijenio nekretnine i isplatio nadoknadu po osnovu razlike u vrijednosti nepokretnosti koje se razmjenjuju.

Vrijednost zemljišta, shodno procjeni Uprave za nekretnine od 28. maja 2019. godine, iznosi ukupno 728.420 EUR.

Glavni grad Ćerićima i Kojaševićema u zamjenu prenosi pravo svojine na građevinskom zemljištu površine 645 kvadrata u zahvatu DUP-a Stara varoš dio zone A čija je vrijednost shodno procjeni komisije Direkcije za imovinu Glavnog grada iznosi 300 eura po kvadratu, odnosno ukupno 193.500 EUR.

Obaveza Glavnog grada je da Ćerićima i Kojaševićima izmiri naknadu u iznosu od 534.920 EUR, po osnovu razlike u vrijednosti nepokretnosti koje se razmjenjuju, što će se regulisati ugovorom koji će u ime grada zaključiti direktor Direkcije za imovinu.

Vrijednost zemljišta porodice Bešlić, shodno procjeni Uprave za nekretnine Crne Gore, iznosi 215 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 539.650 EUR.

Kako se navodi u dokumentaciji porodica Bešlić će Glavnom gradu da prenese u vlasništvo ukupno 2.510 m2 zemljišta, koje je u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana Čepurci dio.

Takođe, u toku je postupak odabira najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju proširenja Gradskog groblja Zagorič i izgradnju novih grobnica.

- Ova investicija će obuhvatiti izmještanje dijela ogradnog zida groblja u dužini od 285 metara, a na dobijenom prostoru će biti izgrađeno preko 100 grobnica. Procijenjena vrijednost investicije je 140.500 EUR - kazao je Miljanić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE