NavMenu

Električni automobil od 4.500 USD osvojio Kinu, uskoro na svjetskom tržištu (VIDEO)

Izvor: Energetski portal Srijeda, 03.03.2021. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)Ilustracija
Kvalitet vazduha u Kini i dalje je zabrinjavajuće loš, a mapa zagađenja pokazuje da se svi veći gradovi nalaze u ljubičastoj ili čak bordo zoni. Jedan od vodećih uzroka zagađenja u ovoj zemlji su izduvni gasovi iz 258 miliona aktivnih vozila, pa je posebna pažnja usmjerena na proizvodnju i promovisanje automobila na električni pogon.

Kako bi se uvećao broj električnih automobila na ulicama, vlada Kine podržala je proizvodnju jeftinih modela i uvela mnoge pogodnosti za one koji se odluče za ova ekološka vozila. Još jedna prednost korišćenja električnih automobila u Kini je i besplatna registracija ovih vozila, dok se registarske tablice za benzince ne mogu nabaviti i po nekoliko mjeseci, čak i godina.

Dosadašnji najprodavaniji električni automobil u Kini bio je Teslin Model 3 po cijeni od 39.000 USD Zato je kineska kompanija SAIC Motor u saradnji sa Američkom kompanijom Dženeral Motors počela da proizvodi Honguang Mini, električni automobil po cijeni od samo 4.500 dolara, zbog čega je postao veoma popularan.

Osim toga što čuva životnu sredinu, ovaj maleni električni automobil pokazao se izuzetno praktičnim kada je u pitanju njegova svakodnevna upotreba. On posjeduje četiri sjedišta i gepek, a može da razvije brzinu i do 100 km/h. Zato ne čudi što je Honguang Mini, kao pouzdan i udoban putnički automobil, drugi najprodavniji električni automobil u Kini, odmah posle Teslinog Modela 3.

Iako trajanje baterije i performanse Honguang Minija daleko zaostaju za Teslinim automobilima, prodaja ovog modela je u januaru ove godine bila duplo veća od prodaje Teslinih modela. Ipak, nesumnjivo je da će tvorci Honguang Minija nastaviti da unapređuju karakteristike ovog automobila, a već su ponudili poboljšanu verziju koja sadrži klimu i može se kupiti po cijeni od 5.000 dolara.


Lijepa vijest je da će se Honguang Mini najvjerovatnije uskoro pojaviti i na svjetskom tržištu mada će cijena ovog vozila biti duplo veća zbog evropskih ekoloških standarda, ali će i dalje biti pristupačniji od ostalih automobila na električni pogon. To će biti prvi put da se kinesko električno vozilo prodaje van granica Kine, jer performanse Honguang Minija, za razliku od dosadašnjih kineskih električnih automobila, zadovoljavaju uobičajene potrebe vozača širom svijeta.

- Kina ima mnogo proizvođača malih i jeftinih električnih automobila, ali većina su lošeg kvaliteta i male brzine pa nisu pogodni za svjetsko tržište. Prvi put je velika kineska kompanija napravila jednostavan električni automobil koji je pogodan za kupce koji žele pravi električni auto sa svim performansama - kaže Sam Fiorani iz Auto Forekast Solušn (Auto Forecast Solution).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.