NavMenu

Građani Botuna protiv izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - Iz Glavnog grada poručili da neće biti promjene lokacije

Izvor: Dan Utorak, 02.03.2021. 15:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Stanovnici Botuna ponovo su se okupili u znak protesta zbog najavljene izgradnje postrojenja za prečišćavanje optadnih voda nezadovoljni što ni Glavni grad, a ni Opština Golubovci ne rješavaju njihove zahtjeve. Jedini zahtjev koji imaju je promjena lokacije postrojenja na šta Glavni grad ne pristaje, piše Dan.

Prema riječima mještanina Jagoša Bećirovića, obratili su se za pomoć i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću, predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i očekuju pomoć.

- Okupljamo se svakodnevno. Ne odustajemo od zahtjeva za promjenu lokacije. Nastavićemo okupljanja sve dok ne postignemo dogovor. Iz Glavnog grada nam poručuju da neće odustati od zamisli da se na tom prostoru radi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Mi poručujemo da to dozvoliti nećemo i da ćemo radove zaustaviti. Ne želimo da živimo blizu kolektora - poručio je on.

Ako su, kaže, naumili da rade kolektor na tom mjestu, poziva gradske vlasti da ih onda isele.

- U ovome nas podržavaju i mještani ostalih zetskih sela. Danas je trebalo da bude veći skup, ali zbog epidemioloških mjera pozvali smo građane da ne dolaze da bi mogli da ispoštujemo distancu. Već danima niko nam se ne obraća, ni Glavni grad, niti Opština u okviru Glavnog grada Golubovci - kaže Bećirović.

Sa druge strane Glavni grad je izričit da neće odustati od lokacije na kojoj je planirana izgradnja postrojenja.

- Ako postoje zahtjevi vezani za infrastrukturu u selu o tome možemo razgovarati, a ovaj zahtjev je potpuno nerealan. To bi značilo prolongiranje ovog projekta minimum pet godina. Morali bismo projekat da radimo od nule i to kada je realizacija uveliko u toku, kada smo potrošili preko sedam miliona eura, kad smo od EU dobili deset miliona. Ne misle valjda di bi EU podržala nešto što šteti zdravlju ljudi. O svemu sam informisao međunarodne adrese i imam punu podršku. To je predočeno i Vladi, bez obzira na prilično neodgovoran istup ministra Ratka Mitrovića, koji nije našao za shodno da se sa nama konsultuje - rekao je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice.

Vuković smatra da su njihovi zahtjevi politički naglašeni.

- Od početka realizacije projekta bili smo u komunikaciji sa predstavnicima lokalne zajednice u Botunu i vodili računa o tome šta su njihovi zahtjevi. Prije 20 dana pojavljuju se novi ljudi, nama nepoznati, sa tvrdnjom da su oni legitimni predstavnici Botuna i iznose nerealne zahtjeve koji se tiču pomjeranja postrojenja, a taj DUP je usvojen 2008, godine. Možemo razgovarati o drugim stvarima. Oni su nastupili kako su nastupili, naglašeno politički, čak u jednom dijelu uvredljivo prema meni. Ja tu prepoznajem druge motive i tu se priča što se nas tiče završava - poručio je Ivan Vuković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.