NavMenu

Zagađenje Skadarskog jezera veliki problem - Postavljanjem rešetke na Morači sav otpad bi se prikupljao na jednom mjestu

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 01.03.2021. 14:26
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Isidora Garčević)
Direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović kazao je da se posljedice obilnih kiša i povećanog nivoa jezera i Morače vide nakon što nivo vode počne da opada. Tada, kako je rekao u Jutarnjem programu TVCG, na površinu ispliva sad otpad koji je u rijeku dospio nemarom građana.

- Posljedice nevremena i kiše, povećanog nivoa Skadarskog jezera i Morače sada se vide kad nivo počinje da opada. To su količine smeća koje dolaze Moračom, ali i sa priobalja gdje mještani odlažu otpad - rekao je Ivanović.

Lokacije na kojima će biti najviše otpada zavise od vodenih struja, pojašnjava Ivanović.

- Ove godine je to bilo mjesto pored Lesendra. Prošle nedjelje smo pokupili 80 kesa na nekih par stotina metara kvadratnih koje je Morača nanijela tokom visokog vodostaja - rekao je Ivanović.

Imaju, kaže on, 11 zaposlenih u službi ambijentalne higijene. Posao im, kako je rekao, otežava to što je većina otpada na vodenoj površini, pa su zaposleni vrlo često prinuđeni da otpad prikupljaju iz plovila, što dodatno otežava posao.

Bilo je, kaže, predloga da se postave rešetke na Morači gdje bi se prikupljao sav otpad. To, pojašnjava, ne bi se dozvolilo da otpad dospije do Skadarskog jezera.

- Tako bi se otpad prikupljao na jednom mjestu. Krenulo se u realizaciju takvog ptojekta, ali to je zahtjevan posao - istakao je Ivanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.