NavMenu

Opština Budva će podržati izgradnju hotelskog kompleksa As - Investitori definisali rok u kome bi obezbijedili 80 mil EUR za završetak projekta

Izvor: Vijesti Nedjelja, 28.02.2021. 21:30
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Aleksandar Čabarkapa)
Opština Budva podržaće spremnost kompanije Nega tours Montenegro da završi hotelski kompleks As u Perazića dolu i sugerisati premijeru Zdravku Krivokapiću da investitorima, koje je prethodna Vlada ucjenjivala i reketirala, pruži još jednu šansu.

To je u razgovoru za Vijesti kazao gradonačelnik Marko Bato Carević, kome su akcionari te kompanije uputili otvoreno pismo, tražeći od lokalne uprave da ih podrži u njihovoj namjeri da završe projekt, koji bukvalno dvije decenije tapka u mjestu, zbog čega je nekada najljepša uvala na obali sa nedovršenom višespratom betonskom građevinom pretvorena u ruglo.


Oni su istovremeno pismo uputili i prvom čovjeku Budve, uvjereni da će Opština sa svoje strane "pružiti podršku da se postigne adekvatno rješenje za ovaj projekat".

- Mi želimo da razvijamo turizam, a ne da ga blokiramo i zaustavljamo. Kakav god da je problem, po mom mišljenju taj projekat mora da nastavi da živi - tvrdi Carević.

Prema njegovim riječima, cijeneći svu situaciju i poznavajući problem koje je imao, investitoru treba dati novu šansu, da taj projekt završi.

- Ti su ljudi dolazili kod mene i razgovorali, kazali da su imali bojkot i reket prethodne vlade na čelu sa resornim ministrom održivog razvoja. To su investitori koji mogu da završe taj projekat. Nadam se da će premijer i resorno ministarstvo biti pravedno, na kraju krajeva da uvaži problem investitora, koji nema nikakav interes da ta investicija onako stoji godinama. A mi kao grad imamo interes da se taj projekat završi, jer imamo milionska potraživanju od investitora za porez na nepokretnost za kompleks ‘As’. Ako to ostane praktično onako da stoji nedovršeno, mi onda kao Opština imamo jedno veliko ništa. Treba pustiti investitore da rade, da ovo bude pravna država, da svi moraju da rade po zakonu, plaćaju poreze. Da investitori mogu slobodno da plasiraju ovdje svoj novac, a ne da im se dešavaju ovakve stvari. To će biti tema sa premijerom da se ovim ljudima da prilika, već kada mogu da završe hotel. Sve drugo bi bilo nepravdeno, a i svih prethodnih godina smo bili svi na gubitku, ne samo investitori, već i Opština Budva, kao i cijela budvanska rivijera, jer tamo nijesmo imali hotel - naveo je Carević.

Akcionari Nega tours Montenegro u pismu su predočili čelnim ljudima Vlade i Budve da su sa prethodnom Vladom imali problem, jer i pored njohove dobre namjere i predloga koje su ponudili za rješenje problema, nijesu dobili odgovore.

Do sada je u rekonstrukciju i dogradnju hotela As, kako navode, uloženo 50 mil EUR.

Hotel As je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je Budvanska rivijera prodala As crnogorsko-ruskoj kompaniji Nega tours za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona hotelskoj grupi.

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003. To se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji. Kako ugovor o privatizaciji nije ispoštovan, Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 mil EUR, od čega polovinu do 15. novembra 2014. Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa Budvanska rivijera je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.