NavMenu

U Sarajevu će se graditi nacionalni stadion - Poznata i buduća lokacija

Izvor: eKapija Nedjelja, 28.02.2021. 20:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zajedno sa Samirom Avdićem, kantonalnim ministrom kulture i sporta i Adnanom Džemidžićem, generalnim sekretarom NS BiH, obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi se trebao izgraditi nacionalni stadion sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

Kako bi se stvorili uslovi za bržu realizaciju navedenog projekta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na nedavno održanoj sjednici izglasalo izmjenu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Gornje Telalovo Polje I, saopšteno je na gradskom sajtu.

Izmjena se odnosi na izuzimanje iz režima zabrane građenja predložene lokacije za izgradnju stadiona, a koja se nalazi u obuhvatu ovog planskog dokumenta. Zahtjev Opštine Novi Grad za pristupanje izmjenama, prethodno je podržao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

- Glavni grad zaslužuje adekvatan, moderan bh. nogometni dom. Zaslužuju ga i naši nogometni reprezentativci, ali i navijači. Ovo je ulaganje u budućnost, u razvoj sporta i sportske infrastrukture - kazao je gradonačelnik Skaka.

Istakao je da je riječ o još jednoj značajnoj investiciji, ali i o nacionalnom projektu oko kojeg se trebamo svi ujediniti i pružiti bezrezervnu podršku.

- Donošenjem odluke Gradskog vijeća stvoreni su preduslovi da bi Općina mogla izdati urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona. Sljedeći korak je rješavanje jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa, a potom obezbjeđivanje finansijskih sredstava u koordinaciji sa svim nivoima vlasti za izgradnju ovog potrebnog objekta - rekao je Efendić.

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterije.

Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija BiH, a tu bi bilo moguće i organizirati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Prednost je i ta što bi putna komunikacija zbog blizine autoputa sprečavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima.

Postavljeni su i posebno visoki standardi kada je u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, invalidne osobe, mediji, sigurnosne mjere...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Industrija

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane od neprocjenjivog značaja za CG - Kineska kompanija POWERCHINA zainteresovana za ulaganje u energetiku

Kineska kompanija POWERCHINA zainteresovana je za ulaganje u elektroenergetski sektor u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Kako je kazao ministar Saša Mujović tokom sastanka sa predstavnicima ove kompanije, Crna Gora mora što prije krenuti u realizaciju kapitalnih energetskih projekata, posebno onih koji se tiču dobijanja prijeko potrebne balansne energije. - S tim u vezi, izgradnja reverzibilne hidroelektrane

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.