NavMenu

ASP predložila izmjene seta ekonomskih zakona

Izvor: Mina Nedjelja, 28.02.2021. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mojo cp/shutterstock.com)Ilustracija
Nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) preložila je Vladi izmjene seta ekonomskih zakona, koje bi, između ostalog, predviđale povećanje stope poreza na dobit i obavezu plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) na gorivo za jahte.

- U setu ekonomskih i socijalnih zakona, preporuka je uvođenje obaveze plaćanja PDV-a na gorivo za jahte po stopi po kojoj ga plaćaju ostali građani, a sa druge strane povećanje stope poreza na dobit, koja je nedopustivo niska i iznosi svega 9% - naveli su iz ASP.

Ta NVO je danas, u okviru javne rasprave na Program Vlade za ovu godinu, dostavila predloge za izmjenu 20 postojećih zakona i donošenje tri potpuno nova.

U ASP smatraju da bi trebalo da se donese zakon o kapitalnim investicijama, koji će jasno utvrditi pravni okvir i uključiti najširu javnost.

Oni su objasnili da predlažu takav zakon zbog značaja kapitalnih investicija i činjenice da su prethodnih godina dogovarane "u uskom krugu" u vrhu države.

- Veoma je bitno izmijeniti i kontroverzni Zakon o energetici da bi se potrošači konačno oslobodili neopravdanih plaćanja, kojima pune privatne džepove, kao i zakon o koncesijama, čijim bi se promjenama omogućili veći prihodi za budžet, a ne mrvice kao do sada - navodi se u saopštenju ASP.

U toj NVO smatraju da bi Vlada trebalo da izmijeni najmanje 20 postojećih zakona i donese više potpuno novih, uz one čije je usvajanje obaveza u procesu pridruživanja EU, kako bi napravila otklon od zakonodavne politike bivše vlasti i Crnu Goru učinila pravednijim društvom.

- To je ključna preporuka Akcije za socijalnu pravdu - kazali su predstavnici ze NVO.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.