NavMenu

Benefite Zakona o privrednim društvima da osjeti svaki privrednik - Društva sa ograničenom odgovornošću osloboditi od viška formalizma

Izvor: eKapija Nedjelja, 28.02.2021. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Benefite modernog Zakona o privrednim društvima treba da osjeti svaki privrednik, svaki preduzetnik, i cio naš ekonomski sistem po dubini, poručio je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović tokom treće godišnje sesije na temu "Primjena Zakona o privrednim društvima - izazovi i dileme".

Golubović je kazao da je zadatak države i Komore, kao nezavisne institucije privrede, ambijent koji osigurava sigurnost kapitala i garantuje konkurentnost u sređenom i modernom pravnom okviru za kompanijsko i preduzetničko djelovanje.

Branislav Radulović iz Udruženja pravnika smatra da je organizacijom sesije nastavljena uspješna saradnja i partnerstvo dvije asocijacije sa vrlo dugim tradicijama koje sežu od 1928. odnosno 1933. godine.

- Zakon o privrednim društvima je donijet u julu 2020. godine i uređuje na potpuno novi način registraciju, organizaciju, upravljanje, restrukturiranje, prestanak i druga pitanja od značaja za privredna društva, preduzetnike i djelove stranih društava - naglasio je Radulović, saopšteno je iz PKCG.

Bivši dekan Pravnog fakuleteta u Beogradu Mirko Vasiljević rekao je da crnogorski zakon predstavlja dobar iskorak u odnosu na prethodni.

- Ipak, pojedini aspekti mogu biti unaprijeđeni, kako bi se korporativno upravljanje učinilo efikasnijim - rekao je Vasiljević.

Ističe da treba osloboditi od viška formalizma položaj društava sa ograničenom odgovornošću, jer je riječ o najzastupljenijem obliku privrednih društava.

- Nefleksibilan sistem korporativnog upravljanja "blokira život" ovim društvima. Svaka država koja želi da učini ekonomiju efikasnijom i privuče investitore mora da omogući ovaj obim korporativnih sloboda u upravljanju. Takođe smatra da Zakon nije adekvatno uredio pitanje interkompanijskih pravnih sporova, te da sloboda ugovorne volje mora da postoji i u ovom pitanju - poručio je Vasiljević.

Izlaganje profesora Vasiljevića podstaklo je brojna pitanja i diskusije privrednika, a predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović najavio je da će svaka primjedba i sugestija biti predmet detaljne analize u Komori, nakon čega ćemo Ministarstvu i Vladi dostaviti naše nalaze i partnerski nastaviti da djelujemo ka unapređenju zakonskih rješenja.

- Naš zadatak će biti da u interesu svakog privrednika, a samim tim i države, predlažemo zakone po mjeri vremena u kojem stvaramo, i u skladu sa potrebom što bržeg oporavka naše ekonomije - zaključio je Golubović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.