NavMenu

Koliko se razlikuju žene i muškarci kada biraju automobil

Izvor: Poslovne novine Subota, 27.02.2021. 20:00
Komentari
Podeli
(Foto: Niyazz/shutterstock.com)
Kad je u pitanju kupovina automobila, više ne važi stereotip da su žene emocionalni kupci koji mogu mnogo toga da zanemare zbog, recimo, privlačne boje karoserije.

Ne samo da se smanjuje broj muškaraca koji biraju manualne mjenjače, nego ima još zanimljivih zaključaka što se tiče odabira pri kupovini vozila.

U osnovi, razlike se ukratko mogu svesti na sljedeće – muškarci su površniji, žene su praktičnije, piše sajt Automobili.hr.

U ovom slučaju, stereotip da su muškarci možda racionalniji, a žene emocionalnije nije baš ispravan. Čak naprotiv.

Zanimljivo je da su muškarci u 20% slučajeva češće nego žene skloniji donošenju odluku o kupovini automobila zbog boje karoserije, a u 40% zbog reputacije same marke.

Žene se, za razliku od njih, u 25% slučajeva više obaziru na potrošnju goriva pri odabiru vozila a u 20% više vode računa o troškovim servisa. Tu se ženska pragmatičnost ne završava. Prioritet su im takođe prostor u automobilu i prtljažniku, kao i bezbjednost, a ne toliko prestiž i performanse.


Muškarci su tradicionalno više zaokupljeni onim što se nudi ispod haube, a i u 20% više slučajeva uspijevaju da dobiju bolju pogodbu kod prodavca.

Postoji takođe i poređenje koliko na kupovinu automobila kod različitih polova utiče stav partnera.

Naime, 50% muškaraca je priznalo da je bilo uticaja od strane partnera u njihovoj odluci o kupovini vozila, dok se isto odnosi na 39% žena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.