NavMenu

Virtuelni samit Željeznica jugoistočne Evrope i Ujedinjenog kraljevstva najavljen za maj

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 14:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: potowizard/shutterstock.com)Ilustracija
Klaster željeznica jugoistične Evrope (RCSEE) i najveći Svjetski željeznički klaster (Rail Alliance) iz Ujedinjenog kraljevstva su najavili da će se zajednički virtuelni samit Željeznica jugoistočne Evrope i Ujedinjenog kraljevstva održati 18. maja.

Jednodnevna onlajn konferencija će okupiti istaknute govornike i pokriti spektar tema uključujući prilike za projekte za industriju dobavljača željeznica i planove za recipročne trgovinske posjete u jesen 2021, kao i sajma SEE Mobility 2021 koji će biti održan 15. i 16. septembra u Beogradu.

Delegati će saznati više o velikom broju značajnih projekata na željeznicama širom regiona Jugoistočne Evrope i kako se kompanije mogu uključiti.

Mreža za železnička istraživanja i inovacije Jugoistočne Evrope (SEERRIN) će predstaviti aktuelne informacije i planove za razvoj širom regiona. SEERRIN je osnovan tokom 2020. godine od strane klastera RCSEE i Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Birmingemu i vrlo brzo je uvećao članstvo koje sada uključuje univerzitete i organizacije železničke industrije u celom regionu jugoistočne Evrope.

Samit zajednički organizuju Klaster željeznica jugoistočne Evrope i Rail Alliance uz podršku Odjeljenja za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva, Britansko-Srpske privredne komore, Mreže za željeznička istraživanja i inovacije Jugoistočne Evrope i Univerziteta u Birmingemu.

Suorganizatori skupa, Dragoljub Rajić (direktor Klastera železnica jugoistočne Evrope) i Alexander Burrows (direktor Rail Alliance) su izjavili:

- Veoma smo uzbuđeni što zajednički organizujemo ovaj jedinstveni događaj koji približava naše zemlje i naše željezničke industrije. Naše partnerstvo traje više od dvije godine i sve više jača. Zajedno smo učestvovali na velikom broju uzbudljivih projekata, čiji je ovaj željeznički samit još jedan dio - rekao je Rajić.

- Radujemo se predstavljanju prilika za naše partnere dobavljače iz željezničkog sektora na ovom događaju, kao i za sledeći sajam SEE Mobility u Beogradu i poslovnu posjetu kompanija iz regiona jugoistočne Evrope Ujedinjenom kraljevstvu koji su planirani za drugu, odnosno treću nedelju septembra - rekao je Burrows.


Ričard Robinson, izvršni direktor Britansko-Srpske privredne komore (BSCC) je izjavio da je komora oduševljena da podrži virtuelni željeznički samit Jugoistočne Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Zapadni Balkan, uključujući Srbiju sprovodi značajne investicije u željezničku infrastrukturu tokom sledećih nekoliko godina i učešće Ujedinjenog Kraljevstva je dobrodošlo. Komora vredno radi na promociji interesa Ujedinjenog Kraljevstva u ovom sektoru, podržavajući svoje članove da iskoriste prilike koje se ukazuju - rekao je on.

Direktorka odeljenja za međunarodnu trgovinu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu istakla je značaj najavljenog događaja:

- Virtuelni Željeznički samit ima za cilj da okupi predstavnike kompanija, univerziteta i vlada. Odjeljenje za međunarodnu trgovinu Ambasade UK u Srbiji je ponosno da predstavi ovu inicijativu sa nadom u dalje jačanje saradnje između Ujedinjenog kraljevstva i regiona jugoistočne Evrope. Vjerujemo da će ovo biti prva u nizu mogućnost gde Ujedinjeno kraljevstvo može pokazati svoje kapacitete u oblasti razvoja željeznice i na taj način podržati planove za razvoj regiona jugoistočne Evrope i partnerstva sa privatnim sektorom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.