NavMenu

Pandemija nije zaustavila poljoprivredne aktivnosti, ali je uticala na rezultate poslovanja i plasman proizvoda - Agrobudžet da bude investicionog i razvojnog karaktera

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Tokom 2020. godine u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane nije bilo zastoja u obavljanju djelatnosti, ali se uticaj pandemije odrazio na rezultate njihovog poslovanja, smanjenje produktivnosti, nedostatak finansijskih sredstava, otežanu likvidnost i drugo, saopštila je Lidija Rmuš, sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredene komore Crne Gore na sjednici održanoj 25. februara.

Prema njenim riječima, u toku 2020. godine registrovano je 2.166 novih poljoprivrednih gazdinstava, tako da ih je sada 13.908. Značajnu podršku poljoprivrednicima je predstavljala i mogućnost plasmana preko interneta.

Podsjetila je da je agrobudžet za 2020. godinu iznosio 60,7 mil EUR i u odnosu na 2019. je bio veći za 8,3 miliona ili 15,8%, čime su finansirane mjere tržišno-cjenovne politike i ruralnog razvoja, te obezbijeđena je podrška opštim servisima u poljoprivredi, za socijalne transfere odnosno za staračke naknade, ribarstvo i operativni program zdravstvene zaštite životinja.

- Agrobudžetom za 2020. godinu bio je obuhvaćen veći broj korisnika i u stočarskoj i u biljnoj proizvodnji. Povećan je iznos sredstava za premije u stočarstvu sa tri na 3,5 mil EUR, kao i subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine, odnosno na 210 eura za mlade farmere - rekla je Rmuš.

Prema podacima Ministarstva poljoprivede i ruralnog razvoja tokom 2020. godine pravo na podršku ostvarilo je 5.336 stočara. Isplaćeno im je 3,7 mil EUR, što je 62% više u odnosu na 2019. godinu, navedeno je, između ostalog, u informaciji. Takođe, prema podacima za direktna plaćanja u 2020. godini u biljnoj proizvodnji, za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem, podržano je 1.825 korisnika, od čega je 402 novoprijavljenih u ovoj godini. Po tom osnovu ukupno je isplaćeno 1,2 mil EUR, a subvencionisana je površina od 6.177,65 hektara.

U 2020. godini u prerađivačkoj industriji proizvodnja je smanjena za 0,5%, dok je u proizvodnji prehrambenih proizvoda došlo do smanjenja 5,3%, a u proizvodnji pića 30%.

- Crna Gora je neto uvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Ukupna robna razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2020. godini iznosila je 530,6 mil EUR (uključujući i ostale proizvode van 24 glave - koža, svila, eterična ulja). Uvoz je iznosio 478,9 mil EUR i manji je za preko 100 miliona ili 17,5%, dok je izvoz iznosio 51,7 mil EURi u odnosu na prošlu godinu manji je 3%. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 10,8%. Smanjenje uvoza hrane je direktna posledica pada turističke tražnje zbog pandemije. Ovi podaci nam ukazuju da od ukupnog uvoza hrane preko 25% se odnosi na potrebe turističke tražnje - saopšteno je iz PKCG.

U informaciji su detaljno predstavljeni aktuelni problemi u poslovanju sa kojima se suočavaju privrednici iz ove oblasti. Takođe su dati i predlozi za njihovo rješavanje pa je.

- Između ostalog istaknuto je da treba nastaviti sa realizacijom projekata "Kupujmo domaće" i "Domaći ukusi" sa ciljem jačanja svijesti domaćih potrošača i turista o korisnosti kupovine domaćih proizvoda i stvaranje ambijenta za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda što će direktno doprinijeti smanjenju uvoza. Potrebno je i izmijeniti zakonsku regulativu u smislu da preduzeća moraju obezbijediti naplativost potraživanja u slučaju likvidacije, garantovanjem imovinom ili obezbjeđenjem odgovarajućih bankarskih garancija ili depozita prilikom registracije preduzeća - stoji u saopštenju.

Neopdhodno je, dodaje se, olakšati pristup kreditnim sredstvima za preduzeća iz oblasti agrara, kroz subvencionisanje ili snižavanje kamatnih stopa, naročito za projekte primarne poljoprivredne proizvodnje, podršku investicijama, poboljšanje konkuretnosti, povećanje asortimana i marketinški nastup kao i kroz izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost potrebno je uvesti jedinstvenu nižu stopu PDV-a za veći broj proizvoda namijenjenih ishrani (jaja, riba, voće i povrće, prerađevine od mesa i mlijeka).

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nebojša Veličković ocijenio je informaciju cjelovitom i sveobuhvatnom.

- Iskazujemo podršku Privrednoj komori i aktivnostima Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije - rekao je Veličković, dodajući da će baštiniti partnerstvo sa privrednicima pri osmišljavanju razvojnih politika.

(Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)
Državni sekretar je kazao da je u pripremi agrobudžet za 2021. godinu, čije donošenje i obim zavise od usvajanja budžeta Crne Gore.

- Agrobudžet treba da bude investicionog i razvojnog karaktera - decidan je on.

Iskazao je razumijevanje za situaciju u agraru prouzrokovanu posljedicama pandemije Covid-19, te iskazao podršku Vlade prema proizvođačima iz ovog sektora.

Sa ocjenom državnog sekretara saglasio se predsjednik Odbora Milutin Đuranović, ocjenom da je svaki euro uložen u agrar - investicija.

- Poljoprivreda je prioritetna razvojna djelatnost - kazao je on, i izrazio očekivanje da će vrata Ministarstva biti otvorena za privrednike, kao što je to bilo i do sada.

Zorka Šljukić iz mljekare Srna, ukazala je na izazove sa kojima se suočio mljekarski sektor u uslovima pandemije.

- Zbog otežane naplate u uslovima pandemije za nekoliko mjeseci biće ugrožena likvidnost u sektoru - ocjenjuje Šljukić.

Smatra da Ministarstvo treba brže da reaguje u otkupu tržišnih viškova, podstakne tržišnu promociju domaćih proizvoda i doprinese njihovom boljem položaju u trgovinama. Apelovala je da se premije u mljekarstvu u agrobudžetu zadrže na istom nivou, proizvodnja od 400 litara kao osnov za premiju prepolovi, a podrška za rješavanje problema otpadnih voda poveća na 80 odsto vrijednosti investicije.

Veličković je odgovorio da će se u agrobudžetu zadržati visina premija te da će ostali zahtjevi privrednika biti razmotreni.

Nikola Milošević iz preduzeća Eko-Per, ocijenio je da protiv pandemijske mjere nijesu adekvatne jer su uslovile pad u agro sektoru koji je direktno pogođen ograničenim radom trgovina. Apelovao je na Ministarstvo da zastupa interese privrede kako bi se osmislile mjere koje bi bile održive kako za očuvanje javnog zdravlja tako i za ekonomiju.

Branko Pejović iz Zrnožita, konstatovao je da je proces dobijanja kredita kod IRF-a i banaka usporen u uslovima pandemije.

Državni sekretar je odgovorio da IRF za naredni period priprema kreditne linije koje će biti još povoljnije nego što su sada.

Božo Bulatović iz kompanije Inter Food apelovao je da se privrednici koji se bave šumskim polodovima i ljekobiljem obuhvate Vladinim mjerama podrške, te da se ukine plaćanje od 5% Upravi za šume na na svaku izvoznu fakturu.

IPARD

Kako je saopšteno iz PKCG, kroz program IPARD, do sad je objavljeno pet javnih poziva, u toku 2020. godine raspisana su dva javna poziva (IV i V), jedan za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a drugi za preradu.

- Kroz ove javne pozive proizvođači hrane mogu da ostvare i do 70% povraćaja investicija. U okviru četvrtog javnog poziva podnijeto je 180 zahtjeva za dodjelu podrške. Ukupna vrijednost traženih investicija je 17,2 mil EUR (bez PDV-a), a potencijalni iznos podrške je 11,2 mil EUR - soapšteno je.

Zahtjevi su u fazi administrativne kontrole, a cjelokupna situacija izazavana pandemijom je usporila proces za minimum šest mjeseci.

Na sjednici je navedeno da je kroz četiri do sada objavljena javna poziva ukupno je ugovoreno 300 projekata, sa vrijednošću investicije oko 49 mil EUR, odnosno očekivanom podrškom od oko 23 mil EUR bespovratnih sredstava obezbijeđenih od strane EU.

- Do kraja 2020. godine isplaćeno je ukupno 166 projekata sa investicijom od 11,5 mil EUR i podrškom u ukupnom iznosu od 5,8 miliona. Peti javni poziv za dodjelu bespovratne podrške preradi u sektoru poljoprivrede je raspisan u decembru 2020. godine, a otvoren je do 15. marta 2021. godine. Kroz ovaj poziv malim i srednjim preduzećima biće na raspolaganju 11,3 mil EUR podrške.

(Foto: Denphumi/shutterstock.com)

Mjere podrške

Novi paket mjera podrške građanima i privredi predstavila je Renata Milutinović iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

Finansijski uticaj mjera procjenjuje na 163 mil EUR i usmjerene su na podršku u prvom kvartalu 2021. ranjivim kategorijama stanovništva, održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata, stvaranje uslova za povećanje broja turista i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Među glavnim karakteristikama novog paketa su proširena lista ugroženih djelatnosti, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa u cilju očuvanja likvidnosti poslovnih subjekata, povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 EUR kao uslova za PDV registraciju, skraćenje roka povraćaja PDV-a na 30 dana...

Dualno Obrazovanje

Analizu dualnog obrazovanja predstavio je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

Prema njegovim riječima dualno obrazovanje obezbjeđuje uslove za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija učenika u skladu sa potrebama tržišta rada, a poslodavcima omogućava da obrazuju kvalifikovanu radnu snagu prema sopstvenim potrebama. U školskoj 2020/2021. godini, 784 đaka pohađa nastavu u okviru dualnog sistema obrazovanja.

- U cilju dalje afirmacije dualnog obrazovanja, neophodno je raditi na njegovoj promociji kroz aktivno učešće svih subjekata društva koji su dio obrazovnog sistema, uključujući podjelu odgovornosti u finansiranju - zaključio je Rajković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.