NavMenu

Voda Gubera ima 100 mililitara željeza u jednom litru - Uzorci sa izvorišta na analizi, cilj oživjeti banju

Izvor: RTRS Četvrtak, 25.02.2021. 16:43
Komentari
Podeli

(Foto: severija/shutterstock.com)
Uzorke sa šest izvorišta ljekovite vode Guber iznad Srebrenice danas, 25. februara, su uzeli za analizu stručnjaci Instituta za rehabilitaciju iz Beograda i Zavoda za obnovu i izgradnju Republike Srpske, a rezultati će biti korišteni pri izradi studije opravdanosti izgradnje i pokretanja rada zdravstvenog centra u ovom mjestu.

U tom zdravstvenom centru bilo bi organizovano liječenje i rehabilitacija uz primjenu ove vode.

Balneoklimatolog, profesor Milisav Čutović izjavio je novinarima da primjena Gubera u liječenju ima dugu tradiciju i da je to prekinuo posljednji rat, ali da vjeruje da voda nije promijenila ljekovita svojstva i sastav.

- Analiziraćemo uzorke vode, ali i blata Gubera kao i uticaj okruženja, čiji će rezultati ubrzo biti poznati, a onda ćemo sačiniti stručno-pravni dokument za obnavljanje rada srebreničke banje. Izradićemo i uputstva za načine primjene ljekovite vode i blata Gubera za razne bolesti, kao i za prevenciju - rekao je Čutović.

On je podsjetio da voda Gubera ima 100 mililitara željeza u jednom litru, što je 10 puta više u odnosu na druge vode, te da je poznato da su izuzetni rezultati njene primjene u liječenju malokrvnosti, reumatskih i kožnih oboljenja, sinusa i još nekih bolesti.

Čutović je istakao da poznaje sve banje u regionu i da nijedna nema medicinsku dokumentaciju i dokaze ljekovitosti, kao što je imala Banja Guber.

- Ideja je da se obnovi rad banje u Srebrenici i s tim ciljem ćemo analizirati hemijski sastav i radioaktivnost uzoraka vode i blata sa Gubera. Analiziraćemo i kompletan prirodni ambijent, jer vode ne mogu imati ljekovitost i davati medicinski doprinos nigdje kao u banji, odnosno na izvorištu budući da u transportu gube svojstva i zbog toga banje ponovo ulaze u modu, ali sa savremenim sadržajima i načinima liječenja raznih oboljenja - pojasnio je Čutović.

Katarina Požgaj iz Republičkog zavoda za obnovu i izgradnju rekla je da će biti sagledan kompletan ambijent, struktura prirodnog okruženja i biodiverzitet za izradu studije oživljavanja banjskog lječilišta u Srebrenici.


Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je opština pokrenula inicijativu za oživljavanje banje i naišla na podršku rukovodstva Republike Srpske, te da je Vlada odredila Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju"Dr Miroslav Zotović iz Banjaluke za nosioca aktivnosti oživljavanja banjskog lječilišta uz korištenje vode Gubera.

- Današnjim uzimanjem uzoraka vode i blata i snimanjem terena oko izvorišta počinju pripreme za izradu studije izvodljivosti i opravdanosti investicije oživljavanja lječilišta Guber, koje treba da oživi pružanje zdravstvenih usluga za razna oboljenja, doprinese razvoju banjskog turizma, otvaranju većeg broja radnih mjesta, ali i da donese prihode u budžet opštine, odnosno pozitivno utiče na razvoj opštine i podizanje standarda ovdašnjeg stanovništva - ocijenio je Grujičić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.