NavMenu

Nove nedoumice oko Sjevernog toka 2 - Iz projekta se zbog sankcija povuklo 18 kompanija

Izvor: Beta Četvrtak, 25.02.2021. 11:39
Komentari
Podeli
Ilustrcija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustrcija
Povlačenje 18 zapadnih kompanija iz Sjevernog toka 2 pod prijetnjom američkih sankcija bacilo je sumnju na budućnost gasovoda koji bi udvostručio direktne isporuke ruskog gasa u Njemačku, dok iz Evropske unije stiže poruka da sporni projekat nije neophodan za energetsku sigurnost članica, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

SAD su u ponedeljak saopštile da je zabilježen napredak u povlačenju evropskih kompanija iz gasovoda Sjeverni tok 2, premda kritičari projekta pozivaju na snažnije mjere, prenosi Frans pres.

Stejt department je u izvještaju koji je tražio Kongres, naveo 18 uglavnom zapadnih kompanija koje neće biti predmet sankcija, pošto su, kako je rekao portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price) uložile "dobronamjerne napore da ugase aktivnosti povezane sa Sjevernim tokom 2".

Budućnost ruskog gasovoda koji ide u srce Evrope dovedena je u pitanje pošto se 18 kompanija suočenih s američkim sankcijama povuklo iz projekta, ocjenjuje Tajms, ukazujući da se projektu vrijednom 11 mlrd USD protivi široki savez zapadnih država, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Poljsku.

Mada se Bajdenova administracija dosad uzdržavala od kažnjavanja njemačkih kompanija uključenih u gasovod, Stejt department je otkrio da su firme koje pružaju veći dio finansijske i tehničke podrške projektu uplašene sankcijama.

Većina kompanija koje su napustile Sjeverni tok su, prema izvještaju američkom Kongresu, osiguravajuće kompanije, što, kako navodi londonski list, može otežati dobijanje potrebnog osiguranja.

Projekt Sjeverni tok 2, ističe Tajms (The Times), stekao je politički značaj koji daleko prevazilazi 55 milijardi kubnih metara gasa koji bi se isporučivao Njemačkoj i drugim državama centralne Evrope, pošto njegovi protivnici tvrde da rizikuje destabilizaciju Ukrajine, kao i da daje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu veću moć za manipulaciju Evropom preko prijetnje da će zatvoriti dotok energenta.

Posle godinu dana zakašnjenja, sada se polažu poslednje cijevi kod danskog ostrva Bornholm.

Konzorcijum Sjeverni tok 2, u koji su uključene i evropske energetske kompanije, zasad odbija da kaže kada će gradnja biti završena, ali je danska vlada navela da očekuje da će radovi biti završeni do kraja maja.

Ipak, ističe Tajms, talas povlačenja evropskih kompanija izazvao je sumnju da li će evropska strana plana moći da funkcioniše.

Bajdenova administracija razapeta između popravljanja veza s Njemačkom i republikanaca u Kongresu, zauzela je mekši stav prema Sjevernom toku 2 nego što su to očekivali neki u Kongresu SAD, ocjenjuje Forin polisi (The Foreign Policy).

Suočena sa dilemom šta da radi s kontroverznim ruskim gasovodom, Bajdenova administracija je, prema pisanju američkog časopisa, u suštini dozvolila da se projekat zasad nastavi, odlukom da ne uvede nove sankcije uključenim kompanijama.

U izvještaju podnijetom Kongresu, Stejt department je identifikovao ruski brod "Fortuna" i njegovog vlasnika KVT-Rus da krše zabranu rada na projektu, otvarajući put za dalje sankcije, ali, ističe Forin polisi, u izvještaju nisu navedeni drugi brodovi za koje su mediji pisali da rade na Sjevernom toku 2.

Odgovor na projekat kojim bi se ruski gas isporučio Njemačkoj zaobilazeći Ukrajinu, predstavlja rani test za Bajdenovu administraciju koja pokušava da uravnoteži popravljanje veza s Berlinom sa suprotstavljanjem ruskim geopolitičkim igrama u Evropi, a, ističe Forin polisi, takođe predstavlja novi izazov za odnos administracije s Kongresom po pitanju spoljne politike.

Pojedini republikanski poslanici kritikovali su Stejt department zbog izvještaja o Sjevernom toku 2 u kojem nisu imenovane nove kompanije za uvođenje sankcija, dok su i republikanci i ključni članovi Demokratske partije tražili objašnjenje za stav administracije, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Očekivalo se da će izvještaj Stejt departmenta sadržati spisak kompanija uključenih u izgradnju gasovoda, čime bi bile meta sankcijama SAD, ali Stejt department imenovao dva entiteta koje je Trampova administracija već kaznila, zajedno sa 18 kompanija, uglavnom osiguravača, koje su već napustile projekat ili sada odustaju.

Nastavak radova 6. februara trebalo je da pokrene uvođenje američkih sankcija što se dosad nije desilo, ističe list, ali objašnjava da administracija može da izbjegne nametanje sankcija prema odredbi o nacionalnom interesu iz zakona iz 2020.

S druge strane, ukazuje Volstrit džurnal, dok nenavođenje novih meta za sankcije omogućava nastavak radova na Sjevernom toku 2 koji je završen 90% istovremeno Bajdenovoj administraciji pruža vrijeme za razgovore s Njemačkom o projektu i za formulisanje sopstvene politike o tom gasovodu.

Visoka zvaničnica Evropske komisije rekla je u utorak da EU nije potreban Sjeverni tok 2 za obezbjeđivanje njene energetske sigurnosti, ali da je odluka o zaustavljanju projekta za dovođenje ruskog gasa u Njemačku, morala da dođe iz Berlina, prenosi Rojters.

Generalna direktorka odjeljenja za energetiku Evropske komisije Dite Jul Jorgensen rekla je predstavnicima Evropskog parlamenta da su ulaganja poslednje decenije u druge gasovode, terminale za uvoz tečnog prirodnog gasa i interkonektore u Evropi već obezbijedili dovoljno snabdijevanja za energetske potrebe bloka.

Sjeverni tok 2 suočio se s povećanim preispitivanjem, ističe Rojters, pošto su se odnosi EU s Rusijom pogoršali zbog odnosa Moskve prema Alekseju Navaljnom.

Evropski parlament pozvao je prošlog mjeseca EU da obustavi završetak gasovoda kao odgovor na hapšenje kritičara Kremlja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.