NavMenu

Prijave poreza na dobit i finansijske iskaze podnijeti do 31. marta

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.02.2021. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Rok za dostavljanje godišnjih prijava poreza na dobit pravnih lica i finansijskih iskaza za 2020. godinu je 31. mart, saopšteno je iz Uprave prihoda.

Kako je soapšteno, Uprava je od Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore dobila molbu za odlaganje ovog roka, međutim, smatraju da trenutno ne postoje prepreke da se prijave podnesu u zakonskom roku.

- Uprava prihoda u kontinuitetu gradi partnerski odnos sa poreskim obveznicima i reprezentativnim asocijacijama privrednika i profesonalnih računovođa, nastojeći da jačanjem servisne funkcije izađe u susret svim njihovim potrebama, te ispunjavanje poreskih obaveza učini što lakšim i jednostavnijim. Zbog toga su i zahtjevi za prolongiranje roka za podnošenje finansijskih iskaza i prijava poreza na dobit pravnih lica prethodnih godina usvajani od strane naše Uprave, iz opravdanih razloga i usljed objektivnih okolnosti - stoji u saopštenju.

Međutim, kako navode, imajući u vidu da su elektronski servisi, u cilju minimalizovanja administrativnog opeterećanja za poreske obveznike, uvedeni još 2014. godine, te da se prijave poreza na dobit pravnih lica i finansijski iskazi podnose, shodno zakonskim odredbama, isključivo elektronskim putem, to su poreski obveznici nakon navedenog dugogodišnjeg perioda u potpunosti edukovani za dostavljanje predmetnih dokumenata.

- Takođe, tokom prethodne godine nije došlo do izmjena u obrascu prijave poreza na dobit pravnih lica, dok je Pravilnik o sadržini i formi obrazaca finanisijskih iskaza za privredna društva i druga pravna lica kojim su propisane nove forme obrazaca finansijskih iskaza objavljen u Službenom listu Crne Gore, u skladu sa čime je blagovremeno izvršeno prilagođavanje aplikativnog rješenja na portalu ePrijava, a obveznici informisani putem obavještenja na našoj internet stranici. Tako je poreskim obveznicima i knjigovođama ostavljeno dovoljno vremena za blagovremenu pripremu za proces finansijskog izvještavanja za 2020. godinu - dodaju iz Uprave prihoda.

Kada je u pitanju pandemija zarazne bolesti Covid-19 zbog koje su i institucije i privreda suočeni sa brojnim izazovima u poslovanju i koja jeste bila razlog prolongiranja roka za podnošnje prijava poreza na dobit pravnih lica i finansijskih iskaza prošle godine, imajući u vidu da ista traje već godinu dana, iz Uprave prihoda smatraju da su svi subjekti već usmjereni na online načine komuniciranja i organizovanje načina rada u prilagođenim uslovima.

- Imajući u vidu sve navedeno smatramo da u ovom momentu ne postoje prepreke da poreski obveznici i računovođe u zakonom propisanom roku podnesu finansijske iskaze i godišnje prijave poreza na dobit pravnih lica, bez obzira na okolnosti koje ste naveli u dopisu, a za koje Uprava ima puno razumijevanje. Stojimo na raspolaganju za svu potrebnu podršku u duhu naše dugogodišnje uspješne saradnje na izgradnji najbolje prakse u primjeni poreskih propisa i obezbjeđenju visokog stepena poštovanja istih - zaključuje se u saopštenju Uprave prihoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.