NavMenu

Aerodromi u FBiH ukinuće takse za odlazeće putnike

Izvor: Klix Četvrtak, 25.02.2021. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Na aerodromima u Federaciji Bosne i Hercegovine biće ukinute putničke takse za odlazeće putnike, a to je jedna od odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zaključak kojim se entitetska vlada obavezala da poništi odredbu u Odluci o putničkoj taksi je predložio samostalni parlamentarac Nihad Čolpa. Na Facebooku je objavio da je njegov prijedlog zaključka prihvaćen i da će to značiti jeftinije letove sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Napomenuo je da je taksa značila da svaki odlazeći putnik sa spomenutog aerodroma mora platiti 20 KM, a da se taj novac koristio na unapređenje avioprometa.

Čolpa tvrdi da je aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najskuplji u regiji.

- Takse su čak do četiri puta veće nego u Turskoj, gdje takse plaćaju samo domaći državljani, a sve u cilju što većeg broja turista. U odnosu na Tursku, ali i okruženje, FBiH umjesto da omogući što jeftiniji dolazak stranih turista u Sarajevo, propisao je visinu takse kojom je Međunarodni aerodrom u Sarajevu postao nejnekonkurentiji u regiji - naveo je.


Ponovio je da je to veliki namet za turiste. Zato očekuje da će se ukidanjem takse omogućiti jeftiniji, ali i lakši avioprijevoz turista.

- Raste potražnja za hotelskim smještajem, što je signal za nova domaća ulaganja u proširivanje smještajnih kapaciteta, a što opet znači otvaranje novih radnih mjesta u uslužnoj djelatnosti. Korist će imati prevoznici, kao i sve druge privredne grane koje su vezane za turizam. Najbitniji efekt porasta broja turista u našoj zemlji jeste rast potrošnje - istakao je Čolpa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.