NavMenu

O predlozima zakona za pomoć privredi nakon 15. marta

Izvor: Mina Srijeda, 24.02.2021. 10:53
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Popov/shutterstock.com)
Sjednica Skupštine na kojoj će biti set predloga izmjena i dopuna zakona čije je usvajanje potrebno za stvaranje pravnog osnova za primjenu dijela novog paketa mjera pomoći nije realno očekivati prije druge polovne marta, saopšteno je Vijestima iz parlamenta.

Radi se o tri predloga zakona koje je Vlada uputila parlamentu.

Predlozima zakona za obavezno socijalno osiguranje i o porezu na dohodak fizičkih lica predvđeno je da se poslodavci oslobađaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa na zarade i to 90% u ovoj godini, 60% u narednoj i 30% 2023.

U proceduri su i predložene izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) za povećanje oporezivog prometa za registraciju za taj porez sa 18.000 EUR na 30.000 EUR, što je takođe olakšica iz novog paketa mjera pomoći.

- Sjednica posvećena predmetnim zakonskim projektima biće održana kada se za to stvore politički i pravni preduslovi, imajući u vidu javno iskazane stavove određenih poslaničkih klubova. Svakako, nije realno očekivati da to bude prije druge polovine marta. Kada je riječ o ekonomskom paketu mjera Vlade, koji i ovom prilikom pozdravljamo i afirmišemo, u najvećem dijelu sprovođenja mjera nijesu potrebne zakonske izmjene, tako da je realizacija najvećeg dijela posljednjeg ekonomskog paketa podrške u toku - saopšteno je iz parlamenta.

Oslobođenje plaćanja dijela doprinosa može ostvariti poslodavac ako se zasnivanjem radnog odnosa sa nezaposlenom osobom poveća broj zaposlenih u odnosu na broj koji je poslodavac imao na 31. decembar prošle godine.

Ograničenje oslobađanja od plaćanja dijela poreza na dohodak fizičkih lica ostvaruje na zaradu zaposlenog koja nije veća od prosječne mjesečne zarade u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.