Izvor: Mina | Srijeda, 24.02.2021.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog čega nije raspisan tender za kupovinu aviona za kompaniju ToMontenegro?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Tender za kupovinu dva aviona za avio-kompaniju ToMontenegro nije bilo potrebno raspisivati, saopštili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

- Nije bilo potrebno raspisivati tender za kupovinu aviona, zato što je ToMontenegro komercijalno preduzeće koje je odlukom Odbora direktora steklo vlasništvo nad osnovnim sredstvima - kazali su Pobjedi iz tog Ministarstva.

Vlada je prošle sedmice odobrila kupovinu dva aviona Embraer 195, koji su prethodno bili u floti Montenegro Airlinesa (MA), uzeti na opeartivni lizing od GECAS-a, uz godišnju najamninu od ukupno 3,7 mil EUR.

- Vlada je, u svojstvu jedinog osnivača To Montenegra, odobrila kupovinu dva aviona za ukupno 21,78 miliona USD, plativih u eurima po kursu na dan uplate. Isplata će se obaviti iz sredstava osnivačkog kapitala To Montenegra - saopštili su tada iz Vlade.

Odluka o osnivanju nove avio-kompanije objavljena je 30. decembra prošle godine u Službenom listu, a donesena istog dana bez održavanja sjednice.

- Osnovni kapital preduzeća je 30 mil EUR i biće uplaćen u roku od godine u jednoj ili više tranši, od čega će četiri miliona biti uplaćeno prilikom registracije - navodi se u odluci.

Predsjednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Zoran Živković, kazao je Pobjedi da nijesu nadležni za tu vrstu javnih nabavki.

- Mi radimo samo pravnu zaštitu po žalbama. Direktorat za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija vodi politiku javnih nabavki. Oni su i predlagač zakona i oni daju mišljenje. Mi nijesmo nadležni za davanje mišljenja, mi štitimo pravo učesnika u postupcima javnih nabavki - rekao je Živković.

Pobjeda je prije dva dana pitanja u vezi kupovine aviona uputila i Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu finansija, ali su odgovore dobili samo od resora zaduženog za kapitalne investicije.

U Ministarstvu kapitalnih investicija tvrde da je ovaj model finansiranja kupovine aviona u potpunosti u skladu sa domaćom i evropskom regulativom i naglašavaju da se ne radi o državnoj pomoći.

- Kupovina aviona je izvršena sredstvima avio-kompanije, odnosno osnivačkim kapitalom, a ne uplatom iz državnog trezora - rekli su iz Ministarstva kapitalnih investicija, iako je, kako piše Pobjeda, 30 mil EUR osnivačkog kapitala uplaćeno iz budžeta.

Komentarišući navode poslanika Socijaldemokrata (SD), Damira Šehovića, da zakon zabranjuje kontrolnom akcionaru da bude značajan dioničar u drugom, sa istim ili sličnim predmetom poslovanja, iz Ministarstva kapitalnih investicija su kazali da se radi o pogrešnom tumačenju propisa.

Država je kontrolni akcionar u MA i 100% vlasnik u To Montenegru, sa istom djelatnošću.

- Vjerujući da se radi o dobroj namjeri i iskrenoj zabrinutosti Šehovića, ukazujemo da se ipak radi o pogrešnom tumačenju Zakona o privrednim društvima, člana 46, stav 1 u vezi sa članom 31, stav 1 tačka 3 - naveli su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Oni su dodali da se zabrana konkurencije, na koju se Šehović poziva, ne odnosi na akcionare koji imaju više od 20% prava glasa u društvu.

- Osim pravne neosnovanosti stava poslanika Šehovića, ukazujemo i da su u momentu osnivanja društva ToMontenegro operacije MA bile obustavljene, tako da se ni u faktičkom smislu ne radi o povredi konkurentnosti - poručili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE