NavMenu

Opština Budva traži dozvolu da probije tunel kroz brdo Spas - Planirane dvije tunelske cijevi sa po dvije saobraćajne trake

Izvor: Vijesti Srijeda, 24.02.2021. 08:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tommy Lee Walker/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Budva zatražila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da joj izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju tunela kroz brdo Spas, čime bi spojili magistralni put u mjestu Jaz sa bulevarom u Budvi.

To piše u zahtjevu u koji su Vijesti imale uvid, a koji potpisuju gradonačelnik Marko Carević i sekretar za investicije Mladen Mikijelj. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu koji je Carević zacrtao da realizuje u četvorogodišnjem mandatu, a od resora na čijem je čelu Ratko Mitrović zahtijeva se da izda prvi papir u proceduri dobijanja dozvole za gradnju.

- Opština Budva se zvanično obratila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa zahtjevom za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova zbog potrebe izrade idejnog rješenja izgradnje tunela kroz brdo Spas. Imajući u vidu da je ovaj veoma važni infrastrukturni projekat propisan planskim dokumentom, želimo da stvorimo pretpostavke da se isti izgradi kako bi se konačno riješio gorući problem sa saobraćajnim gužvama - saopštili su Vijestima u kabinetu gradonačelnika Carevića.

Predsjednik Opštine, kako naglašavaju, realizaciju tog projekta uvrstio je među prioritetima u svojoj agendi u ovom četvorogodišnjem mandatu.

- O čemu je već bilo razgovora sa ministrom za kapitalne investicije Mladenom Bojanićem i sa nekoliko zainteresovanih investitora. Izgradnjom tunela kroz brdo Topliš konačno bi se riješio ogroman problem saobraćajnih gužvi na ulazu u Budvi i kroz grad i omogućio brži dolazak i tranzit kroz grad. Izgradnjom bulevara od Tivta do Jaza, za koju je završen tenderski postupak, će u mnogome povećati kvalitet saobraćaja na ovom potezu ali njegova izgradnja nije dovoljna jer ćemo od Jaza do naše opštine opet imati gužve i nedozvoljeno puno vremena će trebati turistima da prođu ovaj saobraćajni potez - ističu iz Carevićevog kabineta.

Iz tog razloga, kako dodaju, rukovodeći se domaćinskim i razvojnim konceptom, smatraju da će izgradnja tunela, kroz dvije tunelske cijevi sa po dvije trake, biti logičan nastavak predviđenog bulevara, koji će se na ovaj način povezati sa glavnim gradskim bulevarom.

- Na taj način ćemo u potpunosti imati povezan i zaokružen saobraćajni koridor koji će koristiti ne samo Budvi već i drugim primorskim opštinama jer će turisti na mnogo brži i kvalitetniji način dolaziti do svojih odredišta. Smatramo nedopustivim i destimulativnim to što nerijetko turisti od aerodroma u Tivtu do Ulcinja putuju neprimjereno dugo zbog čega se šalje sveukupna loša slika Crne Gore kao turističke destinacije. Nažalost u prethodnom periodu je nedostajalo razumijevanja za potrebe primorskih opština o čemu svjedoči podatak da je unazad nekoliko godina u kapitalnom državnom budžetu nije izdvajan niti jedan jedini cent za kapitalne projekte u Budvi - ističu iz kabineta prvog čovjeka Budve.

Sigurni su da će realizacijom ovog projekt turistička ponuda biti mnogo kvalitetnija.

- Pored izgradnje tunelskih cijevi predviđeno je da sadašnje rješenje povezivanja sa Jazom ostane na snazi i koje će se uglavnom koristiti za unutrašnji saobraćaj, zbog čega ćemo u značajnoj mjeri imati rasterećenje na ovoj kritičnoj tački koja je stvarala nesnosne saobraćajne gužve. Uvažavajući probleme građana, turističke privrede kao i potrebe daljeg razvoja grada, predsjednik Carević je ovom projektu, zajedno sa još nekoliko krupnih i veoma važnih o kojima će biti riječi u narednom periodu, stavio u vrhu prioriteta rada Opštine Budva. U svemu tome, očekujemo uspješnu saradnju sa nadležnim državnim organima jer vjerujemo da su stvoreni uslovi da se konačno od strane države počne ulagati u razvoj naše opštine, posebno imajući u vidu da je ukupan doprinos Budve u ukupnom državnom turističkom prihodu 50 odsto i da je pravedno da se dio prihoda vrati opštini kroz kapitalna i druga ulaganja - zaključuju u odgovorima dostavljenim Vijesti.

Plan investicija na čekanju

Zbog političkih previranja u Budvi, još nije usvojen Plan investicija i program uređenja grada, dva ključna dokumenta kako bi se realizovali brojni infrastrukturni projekti. Obje odluke nalaze se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja koje je trebalo da bude održano 28. decembra, ali je zbog nemogućnosti postizanja postkoalicionog sporazuma ona odložena.

Pokušavano je da se sjednica održi, ali je ove godine termin dva puta otkazivan zbog pogoršane epidemiološke situcije.

Kako je ranije Vijestima kazao sekretar za investicije Mladen Mikijelj, ove godine je planirano da u kapitalne projekte i uređenje grada bude uloženo 8,4 mil EUR.

Kao prioritetan projekat svakako je rekonstrukciju Ulice 22. novembar u centru grada sa izgradnjom kružnog toka kod Pošte vrijedan 1,2 mil EUR, dok je u mandatnom periodu ove vlasti, planirana realizacija nekoliko izuzetno bitnih kapitalnih projekata - izgradnja Zadužbine Luketići kao kulturnog centra, izgradnja izletišta Brajići i garaža u centru grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.