NavMenu

Brza hrana izaziva zavisnost

Izvor: Glas Srpske Utorak, 23.02.2021. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Alena Haurylik/shutterstock.com)
Američki časopis za kliničku prehranu je istražio povezanost gojaznosti i ovisnosti od hrane. Rezultati istraživanja navode da određene vrste hrane – kao što je to industrijski prerađena hrana – mogu izazvati zavisnost.

Više od polovine svih kalorija koje prosječna osoba unosi dolazi od ultra prerađene hrane - hrane koja kombinira velike količine šećera, soli, ulja, masti i drugih aditiva, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi Njujork Tajms.

Osim cjenovne pristupačnosti ove vrste hrane, sve veći broj naučnika potvrđuje da je još jedan razlog zbog kojeg se ova hrana toliko konzumira taj što za mnoge ljude nije samo primamljiva, već izaziva zavisnost.

Američki časopis za kliničku prehranu nedavno je istražio nauku koja stoji iza zavisnosti o hrani te može li ultra prerađena hrana pridonijeti prejedanju i gojaznosti.


U okviru istraživanja doktorica Gerhard, klinički psiholog, pomogla je razviti ljestvicu zavisnosti o hrani. Ova ljestvica se koristi za utvrđivanje pokazuje li osoba znakove zavisničkog ponašanja prema hrani.

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 500 ljudi pokazali su da određena brza hrana može izazvati ponašanje koje nalikuje zavisnosti, odnosno može izazvati stvaranje intenzivne želje, gubitka kontrole i nemogućnosti smanjenja unosa, uprkos snažnoj želji da prestanemo jesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.