Izvor: Mina | Utorak, 23.02.2021.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povlašćenim proizvođačima električne energije prošle godine isplaćeno 19,42 mil EUR - Podsticaji za 32 elektrane u vlasništvu 20 preduzeća

(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 19,42 mil EUR, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Oni su ove godine proizveli 396,34 miliona kilovat sati (kWh), a podsticaji su isplaćeni za 32 elektrane u vlasništvu 20 preduzeća.

- Od maja 2014. godine do kraja prošle godine povlašćenim proizvođačima je isplaćeno 52,25 mil EUR - pokazuju podaci dostavljeni Pobjedi.

Energija vjetra

Prošle godine najviše novca 9,23 mil EUR za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila je kompanija Krnovo Green Energy, koja je prošle godine proizvela 180,68 miliona kWh.

Izvršni direktor te nikšićke firme je Toni Karabatić, a vlasnici su podgorički Krnovo Holdco i Masdar iz Abu Dabija. Kompanija je od 2017. dobila ukupno 29,74 mil EUR podsticaja.

VE Krnovo ima instalisanu snagu 72 megavata (MV) i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh), a koštala je 120 mil EUR.

Kompanija Možura Wind Park, koja upravlja sa VE Možura, u prošloj godini dobila je 6,09 mil EUR podsticaja za 126,18 miliona kWh. Status povlašćenog proizvođača je dobila krajem 2019. godine, instalisana je snaga 46 megavata i godišnje proizvodnje 120 GWh, a koštala je 90 miliona EUR.

Vlasnici su malteške državne kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti. Vlasnici Enemalte su malteška vlada i kineska kompanija Shangay electric, koja je bila izvođač radova na Možuri.

Vlasnici Malta Montenegro wind Powera su International Renewable Energy Development, sa 70%, of-šor firma Vestigo Clean Energy, 20% i Envision Energy Internacional iz Hong Konga, deset odsto.

Male hidroelektrane

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najveći podsticaj od 1,08 mil EUR za prošlu godinu dobila je beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, koja ima osam mHE, u koje spadaju Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Šekular, Jelovica 1 i Jelovica 2. Vlasnici firme su Ranko Radović i Oleg Obradović.

Podgorička kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje za proizvodnju u prošloj godini dobila 695,28 hiljada EUR. Vlasnici su Željko Mišković, Predrag Bajović, Mladen i Nikola Rabrenović.

Igma energy iz Andrijevice, vlasništvo Igora Mašovića, je za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 536,5 hiljadu EUR. Vlasnik tog preduzeća je Igma Grand Igora Mašovića.

Kompaniji Synergy isplaćeno je 99,91 hiljadu EUR za mHE Vrelo, a vlasnici su Željko Đuranović, Vuk Rajković, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Oni su, zajedno sa Florinom Krasnićijem i češkom firmom Vodni zdroje, osnivači kompanije Hydro Bistrica, koja je za mHE Bistrica Majstorovina dobila 299,44 hiljade EUR.

Preduzeću Nord energy, vlasništvo Vlastimira Golubovića, za mHE Šeremet potok isplaćeno je 156,32 hiljade EUR, a Simes inženjeringu, čiji je osnivač Slaven Milić, za mHE Ljevak 75,3 hiljade EUR.

Preduzeću Small Hydro Power Mojanska za tri mHE Mojanska 1, Mojanska 2 i Mojanska 3 isplaćeno je 528,13 hiljada EUR, firmi Small Hydro Power Kutska za mHE Kutska 1 i Kutska 2 260,2 hiljade EUR.

Osnivači andrijevičkih preduzeća su Slobodan Popović, Igor Mašović i Željko Savović.

Podgoričkom preduzeću BB Hidro je za mHE Lipovska Bistrica u prošloj godini isplaćeno 48,43 hiljade EUR. Ta elektrana je prve kilovatsate proizvela lani. Vlasnici firme BB Hidro su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović.

Kolašinska kompanija Power AB Group je na osnovu podsticaja za mHE Bukovica dobila 20,05 hiljada EUR. Osnivač tog preduzeća je podgorička firma Tehno plus, čiji vlasnik je Dragan Andrijašević.

Kolašinskom preduzeću Virdi Progressum je za mHE Paljevinska isplaćeno 24,98 hiljada EUR. Vlasnik te fime je Aleksandar Mrdak, podgoričko preduzeće BMP Gradnja (vlasnik Božidar Bošković), hercegnovska firma Perla (vlasnici Igor i Ivan Popović) i preduzeće Tradewins Adriatic LLC iz Baltimora.

I danilovgradsko preduzeće Zeta Energy je sa svojom mHE Slap Zete ušla prošle godine u sistem podsticaja. Ta firma je dobila 83,46 hiljada EUR. Kompanija je prošle godine od RAE dobila status povlašćenog proizvođača električne energije za ovu nedavno rekonstruisanu mHE.

Status povlašćenog proizvođača važi 12 godina. Slap Zete izgrađena je 1952. godine, a od 2010. godine posluju u sastavu kompanije Zeta Energy, koja je zajedničko preduzeće Elektroprivrede i norveške NTE.

Energija sunca

Od vlasnika pet solarnih elektrana najviše podsticaja 76 hiljada EUR dobila je danilovgradska firma Eco Solar System za pogon u Martinićima, čiji je vlasnik Božidar Jokić.

Preduzeće Bar kod, vlasništvo Miomira Mrvaljevića, naplatilo je 58,19 hiljada EUR za elektranu u Donjoj Gorici, dok je podgorička Invicta, vlasništvo Ilije Gazivode i Željka Vukčevića za pogon u Bandićima naplatila 37,18 hiljada EUR.

Podgorička kompanija Alliance, u čijem vlasništvu je istoimena solarna elektrana, počela je da dobija podsticaje od jula prošle godine, kada je pokrenuta proizvodnja u ovom pogonu koji se nalazi na krovu njihovog poslovnog objekta u Donjoj Gorici. Do sada je kompanija u vlasništvu Ratka Pavićevića dobila 6,87 hiljada EUR.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana gotovo 100 posto početkom 2019. godine na 0,9439 centa po kWh.

Od juna 2019. godine domaćinstva za prvih 300 potrošenih kWh ne plaćaju podsticaje, već to radi Vlada od akcize na ugalj.

I solarna elektrana Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) od avgusta prošle godine je počela proizvodnju i ušla u sistem podsticaja. Ovaj pogon instaliran je na upravnoj zgradi FSCG u podgoričkom naselju Stari aerodrom. FSCG je po osnovu prošlogodišnje proizvodnje isplaćeno 572 EUR.
Firme:
CRNOGORSKI OPERATOR TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Regulatorna agencija za energetiku Podgorica
HIDROENERGIJA MONTENEGRO DOO BERANE
Elektroprivreda Crne Gore ad Nikšić
Igma energy doo
INVICTA D.O.O. PODGORICA
Tehno plus d.o.o. Podgorica
Kronor d.o.o. Podgorica
Tagovi:
COTEE
RAE
EPCG
NTE Norveška
Igma Grand
Synergy
Hydro Bistrica
Krnovo Green Energy
Virdi Progressum
Nord energy
Fudbalski savez Crne Gore
FSCG
Zeta Energy Danilovgrad
Alliance Podgorica
Simes inženjering
Small Hydro Power Mojanska
Small Hydro Power Kutska
Perla Herceg Novi
BMP Gradnja Podgorica
Eco Solar System Danilovgrad
BB Hidro
Power AB Group
Krnovo Holdco Podgorica
Masdar Abu Dabi
Možura Wind Park
Enemalta
Malta Montenegro Wind Park
Malta Montenegro wind Power
Bar kod
Shangay electric
Vodni zdroje Češka
Vestigo Clean Energy
Tradewins Adriatic LLC Baltimor
Envision Energy Internacional Hong Kong
Vlada Malte
International Renewable Energy Development
VE Krnovo
VE MOžura
mHE Jezerštica
mHE Bistrica
mHE Orah
mHE Rmuš
mHE Spalevići
mHE Šekular
mHE Jelovica 1
mHE Jelovica 2
mHE Jara
mHE Babino Polje
mHE Bradavec
mHE Piševska rijeka
mHE Vrelo
mHE Bistrica Majstorovina
mHE Šeremet potok
mHE Ljevak
mHE Mojanska 1
mHE Mojanska 2
mHE Mojanska 3
mHE Kutska 1
mHE Kutska 2
mHE Lipovska Bistrica
mHE Bukovica
mHE Paljevinska
mHE Slap Zete
Toni Karabatić
Ranko Radović
Oleg Obradović
Željko Mišković
Predrag Bajović
Mladen
Nikola Rabrenović
Igor Mašović
Željko Đuranović
Vuk Rajković
Dragana Bošković
Tomaš Hajek
Uroš Karadžić
Radoje Vujadinović
Florin Krasnići
Vlastimir Golubović
Slaven Milić
Slobodan Popović
Željko Savović
Blažo Đukanović
Ivan Burzanović
Dragan Andrijašević
Aleksandar Mrdak
Božidar Bošković
Igor Popović
Ivan Popović
Božidar Jokić
Miomir Mrvaljević
Ilija Gazivoda
Željko Vukčević
Ratko Pavićević
električna energija
proizvodnja električne energije
povlašćeni proizvođači električne energije
solarne elektrane
male hidroelektrane
vjetroelektrane
povlastice za proizvodnju električne energijee
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE