NavMenu

Izmjene Prostorno urbanističkog plana Kolašina - Vektra tražila gradnju vila i hotela, najviše primjedbi na gradnju mHE i betonizaciju Bjelasice

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 22.02.2021. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Pelikh Alexey)
Kompanija Vektra biznismena Dragana Brkovića, tokom javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašina, sugerisala je obrađivačima da prenamijene prostor na kojem je Vektra nord, preduzeće koje je već dvije godine u stečaju, i koje je nastalo nakon što je Brković 2007. godine kupio Impregnaciju drveta.

Brković je od bivšeg Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je obrađivač PUP-a, tražio da se na parcelama na kojima je bila Vektra nord predvidi mješovita zona za izgradnju hotela, kao i objekata za poslovno-komercijalne namjene i naselja sa vilama.

Navodi da bi prenamjenom "lokacija valorizovana i doprinijela razvoju turističke privrede Kolašina".

- Zemljište i objekti u prethodnom periodu bili su namijenjeni za preradu drveta. U funkciji nijesu više od 10 godina. Takođe, ne postoje uslovi da se stave u funkciju zbog nedostatka sirovina. Iz tih razloga da se na toj lokaciji predvidi mješovita zona za izgradnju hotela sa svim sadržajima po mješovitom modelu poslovanje, izgradnju objekata za poslovno-komercijalne namjene, kao i naselja sa vilama, namijenjenih za prodaju i rentiranje - Brkovićeva je sugestija na nacrt PUP Kolašin.

Vile bi, kako piše, bile površine od 100 do 500 kvadrata i jednospratne. Brkovićevu sugestiju obrađivač je, prema izvještaju sa javne rasprave, dao na tumačenje. Podsjećaju da važećom planskom dokumentacijom na toj lokaciji nijesu predviđeni sadržaji koje predlaže Vektra.

- Planom višeg reda Prostorni plan Crne Gore (PPCG), Kolašin je prepoznat kao opština u kojoj, pored turizma, treba razvijati i ostale privredne aktivnosti, između ostalog, i drvopreradu. U tom pravcu, planerska obaveza je očuvanje postojećih lokacija, koje mogu prihvatiti buduće privredne aktivnosti - obrazložili su iz Ministarstva.

Vektra je takođe poslala sugestiju i za nekoliko parcela u Bakovićima, tražeći da se na jednom dijelu te lokacije, predvidi izgradnja pumpne stanice. Ni taj predlog obrađivač nije prihvatio.

Najviše primjedbi na betonizaciju Bjelasice i gradnju mHE

Na nacrt PUP Kolašin, tokom javne rasprave, upućeno je više od 400 sugestija i primjedbi institucija, preduzeća i pojedinaca.

Određeno nezadovoljstvo procesom izrade tog dokumenta nedavno je saopštio i predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić. On tvrdi da su "građani nezadovoljni ograničenjima za gradnju objekata van zahvata PUP-a u prigradskim naseljima".

Takođe, kako je objasnio, i "zelenim površinama na privatnim parcelama u centru i ograničenjima koja će blokirati pokretanje malih porodičnih biznisa, zapošljavanje i podizanje životnog standarda".

- Opštinama je oduzeta nadležnost usvajanja PUP-a, ali građanima nije oduzeto pravo da dignu glas protiv uređivanja Kolašina i planiranja njegove budućnosti bez njihovog učešća. Nezadovoljstvo lošim rješenjima iz prethodnih planova, ali i aktuelnim nacrtom PUP-a polako raste. Najizrazitiji primjer su protesti i blokada projekata mHE, a primjetno je nezadovoljstvo povodom tzv. "betonizacije" Bjelasice i divlje gradnje na njoj, zbog kojih građani ističu zabrinutost i u odnosu na tretman otpadnih i fekalnih voda sa planine - saopštio je, između ostalog Đukić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.