Izvor: eKapija | Nedjelja, 21.02.2021.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završeno uređenje pješačke staze uz magistralni put do vidikovca Solila - Obilježene i granice ovog rezervata prirode na moru

Tivatska solila
Tivatska solila (Foto: YouTube/screenshot)
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore završilo je radove na adaptaciji i uređenju pješačke staze u dužini od 75 metara i prostora oko vidikovca Solila u Opštini Tivat. Riječ je o adpataciji staze uz javni magistralni put i zaštićenu zonu - Posebni rezervat prirode Tivatska solila, a koja služi pješacima za komunikaciju između centra za posjetioce i vidikovca.

- Staza je popločana behaton kockama u kombinaciji sive boje i terakote. Na parkiralištu za autobuse kod vidikovca postavljena je zaštitna ograda, posebno vodeći računa o bezbjednosti posjetilaca i velikog broja školaraca koji dolaze u obilazak rezervata. Ovim poslom predviđeno je i hortikulturno uređenje staze - saopšteno je iz Morskog dobra.

Vrijednost ulaganja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iznosi 19.662,50 EUR, a u 2021. godini palniran je nastavak adaptacije staze uz granicu rezervata Tivatska solila odmah po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na jednom dijelu planirane dionice.

Postavljene bove

Morsko dobro izvršilo je i postavljanje crveno-bijelih bova u cilju obilježavanja granice Posebnog rezervata prirode Tivatska solila na moru, a koja nije jasno prepoznatljiva na terenu jer je glavni morski nasip nekadašnje solane, koji predstavlja granicu rezervata, danas ispod nivoa mora.

Takođe, kako je područje Tivatskih solila Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrđeno kao ribolovni zabran, odnosno zaštićeno ribolovno područje u kojem je, u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi zabranjena svaka vrsta ribolova, izvršeno je i postavljanje tabli sa natpisom "RIBOLOVNI ZABRAN" radi obavještavanja svih koji uplovljavaju barkama i vrše ribolov unutar granica Posebnog rezervata prirode "Tivatska solila". U cilju potpune zaštite ribolovnih zabrana na lokacijama Široka rijeka i Solila, republička ribarska inspekcija i drugi nadležni organi vrše redovnu kontrolu ovog područja.

- Podsjećamo, Solila su 2008. godine proglašena Posebnim rezervatom prirode a u skladu sa čanom 23 Zakona o zaštiti prirode "posebni rezervat prirode je područje kopna i mora od naročitog značaja zbog jedinstvenosti, rijetkosti ili reprezentativnosti prirodnih vrijednosti, a koje obuhvata stanište ugrožene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, u kojem čovjek živi usklađeno sa prirodom i koje se štiti radi očuvanja prirodnih uslova i vrijednosti. U posebnom rezervatu prirode zabranjeno je vršiti radnje i aktivnosti i obavljati djelatnosti koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen zaštićenim područjem, a mogu se vršiti posjete radi praćenja stanja prirode, obrazovanja i turizma na osnovu odobrenja upravljača pod uslovom da se ne uznemiravaju populacije divljih vrsta životinja i ne narušavaju staništa divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva" - navode iz ovog preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE