NavMenu

Rast indeksa i promet od 30.000 EUR obilježili sedmicu na Montenegrobrezi - Realizovano 16 transakcija

Izvor: Mina Nedjelja, 21.02.2021. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MayoFi)Ilustracija
Rast indeksa i promet od 30.000 EUR obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je Vlada usvojila Informaciju o kupovini dva aviona Embraer 195 LR za potrebe kompanije ToMontenegro.

Indeksi MNSE10 i MONEX ojačali su po 0,6 odsto na 747,42 poena, odnosno 10.819,49 bodova.

Promet je iznosio 30.000 EUR i bio je 4,4 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 16 transakcije, a najviše je prometovano akcijama Solane Bajo Sekulić, 19,74 hiljada EUR.

Vlada je, u svojstvu jedinog osnivača kompanije ToMontenegro, odobrila kupovinu dva aviona pod uslovima i na način koji su utvrđeni informacijom, za ukupno 21,78 miliona USD, plativih u eurima po kursu na dan uplate.

Isplata kupoprodajne cijene će se obaviti iz sredstava osnivačkog kapitala ToMontenegra.

Iz Vlade su saopštili da je kupovinom aviona ostvarena ušteda od preko 43 mil USD i načinjen veliki korak ka uspostavljanju letova nacionalnog avio-prevoznika.


- Period zakupa utvrđen tim ugovorom o operativnom lizingu je osam godina, a ukupna preostala dugovanja po važećem zakupu iznose preko 39 mil USD - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, imajući u vidu da je Vlada osnivač i vlasnik MA, sav teret prijevremenog raskida ugovora sa naše strane morao bi biti isplaćen od novca građana iz državnog budžeta.

- U tom slučaju, troškovi bi iznosili preko 43 mil USD, od čega bi preko 39 miliona moralo biti opredijeljeno za izmirivanje preostalih obaveza iz važećeg ugovora, dok bi advokatski i sudski troškovi dodatno uvećali iznos. Osim toga, država bi izgubila i sva prava na dva vazduhoplova koja su predmet ovog ugovora o zakupu - rekli su iz Ministarstva.

Postignut je dogovor da, umjesto izmirivanja preostalih obaveza i plaćanja penala zbog prijevremenog raskida ugovora, država od GECAS-a otkupi dva predmetna vazduhoplova po ukupnoj cijeni od 21,78 milion USD.

Akcija Crnogorskog Telekoma je ove sedmice porasla 9,6% na 1,26 EUR.

Ta telekomunikaciona kompanija je, u saradnji sa Glavnim gradom, lansirala novi digitalni servis - Senior karticu, koji starijim građanima i penzionerima u Podgorici donosi popuste u velikom broju prodajnih i ugostiteljskih objekata, institucija i ustanova kulture i zdravstva.

Iz Telekoma je saopšteno da će korisnici kartice imati raznovrsnu ponudu proizvoda i usluga, od prehrane, bijele tehnike, garderobe, pa sve do privatnih bolnica, apoteka i poliklinika.

Novi servis je namijenjen svim građanima starijim od 65 godina i penzionerima, a kartice su personalizovane i vežu se za osobu, odnosno jedinstveni elektronski nalog. Neophodno je da se penzioner jednom registruje, nakon čega može nesmetano koristiti karticu za ostvarivanje popusta, kao i usluga koje pruža Glavni grad.

Poskupile su i dionice Port od Adrie i Plantaža, 4,2% na 10,1 cent odnosno 3,5% na 11,39 centi.

Gubila je Luka Bar 8,6% na 31,07 centi i Elektroprivreda (EPCG) neznatno na 3,01 EUR.

Iz te elekroenergetske kompanije su ove sedmice saopštili da je prosječan januarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosio 42 EUR.

Domaćinstva u Beranama bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 21,6 EUR, dok je najveća prosječna potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Podgorici, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 54,28 EUR.

Cijenu akcije nije mijenjala Solana zadržavši se na 1,41 EUR.

Prošlosedmičnu cijenu od 80 centi zadržali su i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Zetatrans.

I Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG i Republički zavod za urbanizam i projektovanje nijesu mijenjali cijenu akcije koja je iznosila 12 centi odnosno 40 centi.

Ove sedmice je i Socijalni savjet podržao predlog za povećanje minimalne zarade i dao preporuku da se realizuje u trećem kvartalu ove godine, kada se očekuje početak oporavka privrede i oživljavanja ekonomske aktivnosti.

Predlog izmjena i dopuna Zakon o radu, koje predviđaju povećanje najmanjeg iznosa minimalne zarade, predložili su predstavnici pet klubova poslanika vladajuće koalicije.

Predviđeno je povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 EUR od 1. jula. Minimalna zarada je posljednji put povećana 2019. godine i među najnižima je u svjetu.

Ove sedmice je i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao za petak vanrednu sjednicu na kojoj bi poslanici trebalo da odlučuju o otvaranju parlamentarne istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore od 750 mil EUR. Sjednica je sazvana na zahtjev 30 poslanika.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činejnica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 mil EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u januaru je iznosio 7,84 mil EUR i bio je oko 257 odsto veći nego u decembru.

- U poređenju sa januarom prošle godine, promet je veći 0,94%. Prosječan dnevni promet iznosio je 522,37 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 95%, ostvaren je na prime i standard tržištu - navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Oko 99% od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama CGES-a, Luke Bar, Crnogorskog Telekoma, Jugopetrola i Plantaža.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana januara iznosila je 3,17 milijardi EUR i bila je 8,64 odsto manja u odnosu na isti prošlogodišnji period.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.