NavMenu

Proizvodi sirare Miljanić uskoro na tržištu EU - U toku pregovori sa kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke

Izvor: Mina Nedjelja, 21.02.2021. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: William John Hunter/Shutterstock)Ilustracija
U Crnoj Gori postoji potencijal za izradu poljoprivrednih proizvoda za svoje tržište i izvoz, za šta je potrebno veća vizija, vjera u uspjeh i zajedništvo, ocijenio je vlasnik Sirare Miljanić, Radivoje Miljanić.

- Crna Gora ima mnogo toga, ali izgleda nijesmo još na pravi način shvatili njihovu vrijednost. Imamo potencijal da izrađujemo poljoprivredne proizvode za svoje tržište i izvoz. Treba nam veće znanje, vizija, vjera u uspjeh, zajedništvo. Vjerujem da će doći i taj momenat - rekao je Miljanić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je ocijenio da su sada teška vremena, mnogi su pobjegli od svojih imanja, zapustili ih i zato je potrebno uložiti dosta truda, volje i novca da se poljoprivredne površine privedu namjeni.

- To nije neizvodljivo i nije daleko. Posvetimo se sopstvenom imanju i siguran sam da uspjeh ne može izostati. Nije prihvatljivo ni shvatljivo da nam je tuđe draže od svog, pa zato više kupujemo proizvode iz inostranstva, što je uzrok zbog kojeg se crnogorska poljoprivreda razvija prilično usporeno - ocijenio je Miljanić.

On je kazao da je Sirara Miljanić nedavno dobila evropski izvozni broj čime je stekla mogućnost da proizvode plasira na tržište od 500 miliona potencijalnih kupaca.

- Naši sirevi je već trebalo da se nađu na tržištu Evropske unije (EU). Nažalost, pandemija Covid-19 je zatvorila sektor HoReCa, odnosno hotelijere i ugostitelje u EU i sada čekamo da se stabilizuje situacija i da pandemija ostane dio prošlosti. Pregovaramo sa nekoliko kompanija iz Slovenije, Njemačke i Hrvatske koji su iskazali ozbiljnu zainteresovanost za naše proizvode, pa očekujemo skori izvoz na ova tržišta - rekao je Miljanić.

On je objasnio da je dozvola za izvoz veoma dug proces i traje pet godina.

- Traži mnogo truda, vjere u ono što radimo i veliko odricanje u svakodnevnom životu. Hoću da kažem da smo bili obavezni da ispoštujemo striktne standarade u bezbjednosti hrane. Cjelokupan proizvodni proces mora biti usaglašen sa evropskim standardima, od objekata, ishrane životinja, kvaliteta mijeka, načina spravljanja proizvoda - rekao je Miljanić.

On je precizirao da su kroz 13 različitih zakona i procedura definisani kvalitet mlijeka i procedura sljedljivosti. To je ogroman posao, koji zahtijeva izuzetno veliko znanje.

- Bavimo se primarnom proizvodnjom od 2012. godine, a preradom od 2014. Dobili smo izvozni broj za kozje i ovčje sireve koje proizvodimo. Sada nemamo u planu proširenje asortimana jer imamo najbolje sireve i ovo nije momenat za dodatne proizvode. Ipak, nije nam opredjeljenje ni stagnacija, pa ćemo, kad se steknu uslovi, razmišljati i o povećanju proizvodnje i asortimana - naveo je Miljanić.

On smatra da je to šansa za cjelokupan sektor domaćeg mjekarstva, jer otvara velike mogućnosti za izvoz proizvoda, a farmere stimuliše da povećavaju uzgoj stada.

- Kako se bude povećavao izvoz tako će se povećavati i otkup kozjeg i ovčjeg mlijeka. Ovo je velika šansa za nas, sve crnogorske mljekare i farmere. Oni farmeri koji sada imaju male buljuke koza i ovaca moći će da prošire svoja stada i uvećaju proizvodnju, a time ćemo biti u mogućnosti da izvozimo znatno veće količine, nego što smo prodavali na crnogorskom tržištu - ocijenio je Miljanić.

Osim otvaranja evropskog tržišta, domaće kompanije, kako je kazao, postaju i globalno konkurentnije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.