NavMenu

Egipatska kompanija zainteresovana za gradnju regionalnog centra za otkup voća i žitarica u Srbiji

Izvor: Tanjug Subota, 20.02.2021. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mark Yuill/shutterstock.com)Ilustracija
Egipatska kompanija Kairo tri A grupa (Cairo Three A) zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća.

To je rečeno nakon sastanka državnog sekretara Senada Mahmutovića i predsjednika egipatske kompanije Ajmana El Gamila.

Mahmutović je tom prilikom naglasio da je ova kompanija najveći proizvođač hrane u Egiptu i uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća.

- Danas smo razgovarali o konkretnim mogućnostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat.

- U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo - najavio je Mahmutović.

Dodao je da je za naše poljoprivrednike veoma važno da se ti projekti realizuju.

- Procjene su da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz Kairo tri A grupe za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo cjelokupna naša količina za izvoz. Oni sarađuju sa Nestleom, Mekdonaldsom, Koka kolom i mnogim drugim svjetskim kompanijama - rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodao je da je egipatskla kompanija zainteresovana i za voće iz Srbije, prije svega jabuke i crveno voće.

- Mi smo velika firma koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i hrane za ljude, i mislimo da je ovde jako dobra prilika za ulaganja, naročito u poslu sa otkupom poljopivrednih proizvoda, ali i izgradnje fabrike, jer postoje sirovine kojem su zaista veoma dobrog kvaliteta - rekao je predsjednik egipatske kompanije Ajman el Gamil.

Naglasio je zainteresovanost svoje kompanije za pravljenje različitih proizvoda od jagoda, bobičastog voća i jabuka, kao što su koncentrati za sokove, suvo voće i to u velikim količinama.

- Prije svega se bavimo uvozom žitarica za potebe Egipta, ali i okolnih zemalja. Bavimo se mlinarskom industrijom, proizvodnjom skroba, glukoze, fruktoze, što dobijamo preradom kukuruza, ali se bavimo i voćem koje izvozimo u skoro 40 zemalja. Ovdje smo prije svaga zbog toga da bismo u tim oblastima razvili saradnju između Egipta i Srbije - naveo je El Gamil.

On je dodao da Kairo tri A grupa ima i značajnu živinarsku proizvodnju od 60 miliona brojlera godišnje i dominantno učešće u toj oblasti na lokalnom tržištu.

Zbog toga je jedna od tema razgovora bila i mogućnost izvoza mesa iz Srbije, prije svega goveđeg.

Nakon sastanka domaćini su goste iz Egipta odveli u obilazak voćarskih plantaža u Sremu i Mesne iindustrije "Srem Šid" u Šidu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.