NavMenu

Sigma energy razvila uređaj za pretvaranje energije talasa u električnu energiju - U planu komercijalizacija inovativne tehnologije, kompanija u potrazi za strateškim partnerima

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.02.2021. 17:55
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Dimitris Vetsikas)
Morski talasi su ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal. Godišnji resurs energije talasa na svjetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5% ovog resursa, zadovoljili bismo 10% godišnje potrošnje električne energije, saopštila je Isidora Šašić, predstavnica kompanije Sigma energy, na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore, koja je održana 19. februara 2021. godine.

Sigma energy je kompanija osnovana 2008. u Ljubljani i čini je tim eksperata iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i upravljanja projektima.

- Naša misija je da komercijalizujemo tehnologiju za pretvaranje energije talasa u električnu energiju koja je patentirana u preko 40 zemalja svijeta - kazala je Isidora Šašić.

Ona je predstavila inovativnu tehnologiju koju je razvila ova kompanija i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru. Prototip njihovog uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu postavljen je u Jadransko more 2017. i godinu dana je snabdijevao energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

- Prototip je potpuno bezbjedan po životnu okolinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posjetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20%, a Evropska komisija je 2019. godine dodijelila sertifikat Seal Of Excellence kompaniji Sigma Energija - naglasila je Šašić.

Septembra iste godine Sigmi su Vlada Slovenije i Evropska unija odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 mil EUR za projekat "Sigma WEC - postavljanje i testiranje". Riječ je o projektu vrijednom 2,8 mil EUR i obuhvata postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja od 30 kW blizu luke Bar, što se očekuje ove godine. Kompanija planira da 2023. godine u okean postavi komercijalni uređaj snage 3 MW.

- U stalnoj smo potrazi za strateškim partnerima kako bismo komercijalizovali našu tehnologiju - kazala je Šašić, ističući veoma kvalitetnu saradnju koju su ostvarili sa Zavodom za meteorologiju i sezmologiju, Institutom za biologiju mora i Lukom Bar.

Momir Grbović, konsultant za energetiku zatražio je podršku da se, ukoliko bude potrebno, otklone eventualne administrativne prepreke realizaciji projekta kompanije Sigma Energy, a koji bi se mogli javiti zbog urbanističko-tehničkih planova.

Državni sekretar Martin Ćalasan, kao elektroinženjer, prepoznao je značaj korišćenja energije morskih talasa.

- Verifikovana efikasnost od preko 20% je odlična, jer je mnogo veća od one koju postižu solarni paneli - ocijenio je Ćalasan.

Šašić je na to odgovorila da su u kontrolisanim uslovima specijalnih bazena postigli efikasnost i do 40%, te da bi se ostvarivanjem rezonance sa talasima ona dodatno mogla unaprijediti.

U raspravi su učestvovali i Branislav Gloginja, HMZS, Sreten Đuretić, World Vision Green Energy i Jagoš Pupović iz CGES. Tokom diskusija je istaknuto da predstavljeni uređaji mogu biti budućnost korišćenja obnovljive energije u Crnoj Gori, a privrednike je interesovalo koliki je procijenjeni period povrata investicije (4-7 godina), te u kom periodu sistem ne radi tokom godine zbog vremenskih uslova (dva odsto).

Predsjednik Odbora Luka Jovanović je najavio da će energetski poslenici obići lokaciju uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu, kada bude postavljen u blizini Luke Bar.

Osim mogućnosti energetske valorizacije morskih talasa, Odbor je razmotrio Analizu dualnog obrazovanja, te projekat Regionalni Challenge Fond. Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za 2020. godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.