Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.02.2021.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brza saobraćajnica Sarajevo-Goražde biće duža za skoro 5 km - Gradi se sjeverna zaobilaznica iznad Goražda i još jedan tunel

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Izmjene Odluke Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju prve faze brze saobraćajnice s ciljem drumskog povezivanja Sarajeva i Goražda, prezentovane su u srijedu, 17. februara, na sastanku Odbora za praćenje realizacije ovog projekta kojem su prisustvovali i predstavnici JP Autoceste FBiH.

Federalna Vlada odluku je usvojila na zahtjev JP Autoceste FBiH, a izmjena se odnosi na dužinu dionice koja sada umjesto ranije planiranih 13,7 km iznosi 18,4 km.

Predsjednica Odbora za praćenje realizacije projekta, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, naglasila je da su izmjene zajedno inicirali Grad Goražde, BPK i JP Autoceste FBiH, što je Vlada FBiH podržala.

- Utvrdilo se da je prethodnim projektom bilo previđeno da put završava u nekoj slijepoj ulici i ne povezuje se sa magistralnim putem M-20, zbog čega je traženo novo riješenje koje je iziskivalo dodatnih 4,7 km. Sada će se u skladu sa pravilima struke izmjestiti saobraćaj iz užeg gradskog jezgra i raditi jedna zaobilaznica iznad grada te planirati još jedan tunel dužine 1.280 metara i u konačnici se spojiti na M–20 što je tzv. sjeverna zaobilaznica oko Goražda i spajanje sa putnim pravcem u Donjoj Sopotnici. To je bitno jer profil tog puta nije odgovarao prvobitnom rješenju - pojasnila je Obuća, prenosi rtvbpk.ba.

Dodala je da je je struka potvrdila da je novo rješenje bolje te da omogućuje punu saobraćajnu strategijsku povezanost Goražda na svim nivoima.

- Novo rješenje koje je podrazmijevalo nužno produženje trase brze saobraćajnice u urbanom dijelu Goražda za 4,7 km usklađeno je sa državnom i federalnom strategijom i što je još značajnije, sav saobraćaj se više neće fokusirati u uže gradsko jezgro, već ćemo imati saobraćaj po evropskim standardima - istakla je ona.

Pojasnila je da je riječ o idejnim rješenjima vezanim za drugi LOT projekta koji se odnosi na projektovanje i izgradnju brzog puta, sada u ukupnoj dužini od 18,4 km.

- Do polovine ove godine će se uraditi glavni projekat za 13,7 km što je prethodno bilo definisano odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa, a do kraja godine u skladu sa procedurama trebalo bi da bude završen projekat za cijelu dužinu od 18,4 km. Ohrabruje da se paralelno izvode aktivnosti i na radovima na tunelu Hranjen i na projektovanju za nastavak ove saobraćajnice kojom će se zaokružiti kompletna putna komunikacija Sarajeva sa Goraždem - istakla je Obuća.

Naglasila je da je i Vlada FBiH prepoznala značaj ovog projekta.

- Ona ga u suštini i finansira iz budžeta FBiH. Sredstva su planirana na kodu federalnog ministarstva prometa i komunikacija i do sada koliko mi je poznato nije bilo nikakvih smetnji kada je u pitanju finansiranje. I za projektovanje je već izdvojeno 1,2 mil KM - napomenula je.

Naglasila je da su u toku radovi na prvom LOT-u odnosno probijanju tunela Hranjen.

- Zaključno sa 15. februarom, ukupno sa obje strane iskopano je i podgrađeno 1.558 metara glavne tunelske cijevi i 1.442 servisne tunelske cijevi te četiri pješačke poprečne veze, poprečne veze za prolaz interventnih vozila i dvije parkirne niše. Na sjevernom portalu iz pravca Prače su se pojavili određeni problemi zbog pojave podzemnih voda i većeg vodostaja rijeke Čemernice što je bilo i očekivano zbog poplava i povećanja vodostaja svih rijeka. Trenutno su privremeno obustavljeni radovi kako bi se sanirala voda u tunelu, ali su radovi na južnom portalu nastavljeni i oni teku planiranim intenzitetom – precizirala je Obuća.

Podsjetila je da je izvođač radova, kompanija Euro-Asfalt početkom decembra prošle godine angažovao 30 stranih radnika sa rukovodećim kadrom na poslovima iskopa i ugradnje primarne tunelske podgrade, a za rukovodioca projekta angažovao je tunelskog inžinjera sa velikim iskustvom na sličnim projektima što značajno poboljšava organizaciju rada na ovom projektu.

- Radovi napreduju dva plus dva metra odnosno četiri dnevno, što znači da se intenzitet povećao u odnosu na prethodni period što nam je bila intencija. Kao Odbor smo tražili da se poveća dnevni iskop tunela tako da je izvođač do pojave ovih problema sa vodom to uspio sa obje strane. Očekuje se da se do kraja ove sedmice taj problem sa vodom riješi i da se nastave radovi i na sjevernoj strani - kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE