NavMenu

Opeke od reciklirane plastike čvršće od betonskih (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 18.02.2021. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Današnji svijet se suočava sa problemom plastičnog otpada na globalnom niovu i bez obzira što je taj problem identifikovan nekako se čini da se akcije u tom pravcu dešavaju mnogo sporije nego što bi trebalo. Neke zemlje su uvele ograničenje u proizvodnji, smanjenje korišćenja plastične ambalaže, recikliranje otpada i sl.

Jedan od zanimljivih i korisnih projekata koji se tiče ove tematike dolazi iz Kenije. Startap kompanija mlade preduzetnice i pronalazača Nzambi Matee bavi se reciklažom plastičnog otpada koji se koristi za pravljenje opeke koja je čvršća od one od betona.

Njena kompanija Gjenge Makers Ltd. nalazi se u Najrobiju i rješava dva problema - prvi se tiče otpada a drugi jeftinijih materijala za gradnju. Ona je osmislila i razvila prototip mašine koja plastični otpad pretvara u materijal za popločavanje, odnosno u ploče za staze i trotoare. Kapacitet mašine je 1.500 ovih brušenih opeka od plastike tokom jednog dana. Proizvodnja je troškovno pristupačna baš iz razloga što se koristi otpad, dok je čvrstoća veća pa su pogodne za popločavanje koje zahtijeva čvršće materijale.

Nzambi Matee je 2017. godine napustila posao u naftnoj industriji da bi započela posao sa pravljenjem i testiranjem ploča-opeka od reciklirane plastike i peska. Otpad je dobijala besplatno iz fabrika ambalaže i otkupjivala iz reciklažnih centara. Tokom eksperimentisanja shvatila je koja plastika se bolje veže i od koje se dobijaju bolji materijali. Nakon toga je izmumjela i mašine koje će pomoći da se proizvodnja omasovi.

Inovacije ove kompanije u građevinskom sektoru ističu i ekonomske i ekološke mogućnosti, jer se prelazi sa linearne ekonomije na kružnu, gdje proizvodi i materijali ostaju u sistemu što je duže moguće. Do sada je reciklirano više od 20 tona plastičnog otpada od kojeg su napravljene opeke, odnosno ploče. One služe za popločavanje i dolaze u različitim bojama (crvena, plava, smeđa i zelena) ali se ne ograničavaju samo na ove. Testiranjem je utvrđeno da mogu da podnesu dvostruko veću težinu u odnosu na betonske.

Shodno tome da je plastika materijal koji puno šteti okolini, potencijal za ovakve vrste projekata je ogroman.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.