Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.02.2021.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalni Challenge Fond kapitalno važan za Crnu Goru - Prilika da se povežu kompanije i obrazovne institucije, mogućnost dobijanja od 150.000 do 600.000 EUR po projektu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)
Kvalifikovana radna snaga i usklađenost potreba tržišta rada imperativ su za konkurentnost crnogorske ekonomije, jedan je od zaključaka sa nacionalne konferencije povodom predstavljanja Regionalnog Challenge Fonda koja je održana 17. februara.


Prema riječima Vlastimira Golubovića, predsjednika Privredne komore Crne Gore, projekat je kapitalno važan za Crnu Goru i region.

- Kvalifikovani zaposleni su neophodni da bi naša ekonomija bila konkurentnija, a to je siguran put da naša privreda napreduje i doprinese regionu i Evropi - kazao je Golubović.

On je istakao da je stručno obrazovanje nezaobilazan činilac društvenog i ekonomskog napretka zemlje i kao takvo je prepoznato i u Agendi za održivi razvoj sa obavezom da se do 2030. značajno poveća broj mladih i odraslih sa relevantnim vještinama za zapošljavanje i preduzetništvo. Podsjetio je da je Privredna komora Crne Gore jedan od pokretača inicijative za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Crne Gore.

- Danas, naša privreda posredstvom Privredne komore Crne Gore i drugih poslovnih asocijacija učestvuje u stručnom obrazovanju mladih po evropskom modelu. Zato će Privredna komora tokom pripremnog i implementacionog ciklusa ovog projekta biti na raspolaganju partnerima, finansijerima i institucijama - zaključio je Golubović.

Za podršku projektima kroz Regionalni Challenge fond biće izdvojeno između 150 i 600 hiljada eura po projektu, odnosno blizu 19 mil EUR za cijeli region, zahvaljujući njemačkom Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Prema riječima Roberta Vebera, Ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori, neusaglašenost ponude i potražnje na tržištu rada je ključni izazov sa kojim se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.

- Neophodna je tješnja saradnja sa privrednim sektorom, ali je teško kreirati podsticajne mjere za kompanije da preuzmu aktivnu ulogu u stručnom obrazovanju. Bilo je neophodno naći nove načine da se finansira stručno obrazovanje i obuka u partnerskim zemljama i da se doprinese zapošljivosti. RCF je rezultat ovih razvojnih procesa i dolazi u pravom trenutku, jer je to prilika za kompanije i institucije koje se bave stručnim obrazovanjem da se pripreme za period nakon pandemije, kako bi se stabilizovali biznis modeli sa dobro obučenim zaposlenim - kazao je Veber.

U Crnoj Gori je prepoznat značaj učenja kroz rad za poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja.

- Samo znanje koje je upotrebljivo i upotrijebljeno koristiće korisnicima, društvu, privredi i državi. Kroz ovaj Fond u značajnoj mjeri će se pospješiti saradnja insituticija našeg sistema, a zatim privreda i škola međusobno - kazao je Martin Ćalasan, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ulaganje u ljudske resurse imperativ je za privedni razvoj svake nacionalne ekonomije.

- Inicijative poput Regionalnog Challenge Fonda su prilika za kompanije i pružaoce stručnog obrazovanja da se što bolje povežu, udruže ljudske i materijalne resurse i zajedničkim radom doprinesu razvoju kvalitetnih biznis ideja - kazala je Milena Lipovina Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Ona je ocijenila da praktično iskustvo koje će učenici i studenti steći kroz radu realnom radnom okruženju predstavlja dodatu vrijednost prilikom prepoznavanja njihovih stručnih kompetencija od strane poslodavca i vjeruje da će i poslodavci i institucije prepoznati značaj podrške koju ovaj Fond pruža.

Regionalni Challenge Fond i najznačajnije elemente objavljenog prvog poziva za dostavljanje prijava, detaljnije je objasnio Frider Verman, vođa Jedinice za upravljanje projektom Regionalnog Challenge Fonda.

- Osnova za prijavljivanje je formiranje konzorcija između najmanje jedne obrazovne organizacije i najmanje dvije kompanije. Potrebno je da programi kooperativne obuke vode do sticanja nacionalno priznatih kvalifikacija, kao i da uključe najmanje 15 učenika u prvoj godini i dodatnih 15 u drugoj godini implementacije - izjavio je između ostalog Verman.

Konferencijom je moderirao Balša Ćulafić, glavni koordinator ovog projekta ispred Privredne komore Crne Gore i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Podsjetimo, poziv za podnošenje prijava objavljen je na www.rcf-wb6.org i otvoren je od 1. februara do 30. aprila.

Regionalni Challenge Fond je novi program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran Njemačkoj razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE