Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.02.2021.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Medicinska informatika značajno doprinosi unapređenju zdravstvenih usluga - Šansa i za razvoj domaćih IT kompanija

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Medicinska informatika predstavlja oblast u kojoj se može ostvariti ključan doprinos unapređenju zdravstvenih usluga uz smanjenje njihovih troškova, pokazuju rezultati Analize zdravstvenog sistema u oblasti e-zdravstva. Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore (PKCG), upravo u toj oblasti i crnogorske IT kompanije mogu pronaći nišu za dalji razvoj.

Analiza zdravstvenog sistema u oblasti e-zdravstva izrađena u okviru projekta PHASE - Promovisanje e-zdravstva u prekograničnoj oblasti putem stimulisanja lokalnih ekonomija, koji PKCG sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Kliničkim centrom i partnerima iz Italije i Albanije.

Ciljevi projekta su podizanje svijesti javnog sektora i građana prekogranične oblasti o e-zdravstvu; poboljšanje sveukupnog zdravlja i kvaliteta života upotrebom informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) i stvaranje ekosistema politika, praksi i alata koji će djelovati kao podsticaj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u zdravstvenom sektoru i e-zdravstvu.

- U skladu sa tim, zadatak Analize kao jedne od ključnih projektnih aktivnosti bio je identifikovanje najboljih primjera prakse, teritorijalnih zdravstvenih usluga, pravnog okvira i mapiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) koja posluju u sektoru e-zdravstva - navodi se u saopštenju PKCG.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Tanja Radusinović je na onlajn sastanku na kome su prezentovani rezultati analize, istakla važnost podsticanja MSP da se uključe u kreiranje rješenja i aplikacija za unapređenje zdravstva kroz e-usluge, čineći ga dostupnijim svakom pojedincu.

Prof. dr Ivana Ognjanović, eksterna konsultantkinja na projektu i rukovodilac mladih u Evropskoj federaciji medicinske informatike EFMI, predstavila je mogućnosti saradnje privrednog i zdravstvenog sektora u ovoj oblasti, sa fokusom na uspješnu uporednu praksu evropskih zemalja, ali i ulogu obrazovnog sistema, nivo digitalne pismenosti i spremnost zdravstvenih aktera za upotrebu inovativnih servisa.

Naglasila je da medicinska informatika, koja je izuzetna šansa za privredu, zahtijeva najprije obrazovanje koje se odnosi na primjenu informatike u toj oblasti. Prema podacima koje je navela, Crna Gora nema registrovana udruženja u domenu medicinske informatike, za razliku od država u okruženju, a naš obrazovni sistem ne prepoznaje kvalifikaciju u pomenutoj oblasti.

- U razvijenim zemljama programi medicinske informatike izučavaju se na osnovnim studijama. Studenti se od prve godine uče elementima informatike i javnog zdravlja, epidemiologije, prava pacijenata, rada sa pacijentima... To šalje poruku da obrazovanje prije svega mora raditi u pravcu kreiranja adekvatnih kadrova, i da nije dovoljno da IT kompanije prilagode pristup prilikom kreiranja aplikacija, odnosno da one budu rezultat rada multidisciplinarnih timova, jer se često dešava da se članovi ovih timova koji dolaze iz različitih struka međusobno ne razumiju - kazala je Ognjanović.

Istakla je primjer Velike Britanije kao zemlje u kojoj primjena ovakvog sistema daje zavidne rezultate.

- Između ostalog, primjena elektronskog zdravstvenog kartona i telemedicinskih servisa u Velikoj Britaniji doprinijela je smanjenju bolničkih noćenja i prijema za po 14%, smanjenje hitnih intervencija za 15%, smrtnosti za 45 i troškova za osam odsto - dodala je Ognjanović.

- Ovaj primjer, kao i primjeri Danske, Estonije i Portugala koje su upotrebom medicinske informatike značajno unaprijedile zdravstvenu zaštitu stanovništva i smanjile troškove, pokazuju da je riječ o procesu kojem je neophodno prići na sistematičan način - zaključeno je na sastanku.

Projekat PHASE bi trebalo da pruži ključan doprinos upravo u tom razvojnom pravcu. Finansiran je iz fondova Evropske unije u okviru programa prekogranične saradnje IPA CBC Italija - Albanija - Crna gora, i trajaće do juna 2022. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE