NavMenu

Više od 700 turskih firmi osnovano u Srbiji - Cilj trgovinska razmjena od 5 mlrd USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.02.2021. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aritra Deb/shutterstock.com)Ilustracija
Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je da trenutno ima više od 700 turskih firmi osnovanih u Srbiji, te da je trgovinska razmjena između dvije zemlje odavno prešla 1 mlrd USD, a kao novi cilj postavljena razmjena od 5 mlrd.

Marković je rekao da tursko Ministarstvo trgovine posebno izdvaja saradnju sa Srbijom, kao jednom od "prioritetnih zemalja", u 2020-2021. godini, imajući u vidu da trenutno ima više od 700 turskih firmi osnovanih u Srbiji i da je putem različitih trgovinskih sporazuma, pogotovo sa EU, Srbija postala ključna država za bescarinsku trgovinu.

Ambasador je podsjetio da je nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske ukinuta carina na uvoz industrijskih proizvoda, a kada je riječ o poljoprivrednim i sličnim proizvodima, na određene su uspostavljene poreske olakšice, dok su na druge sve carine ukinute.

On je, za periodični almanah Istanbulske trgovinske komore, istakao i da je trgovinska razmjena između Srbije i Turske prešla odavno milijardu dolara, a kao novi cilj postavljena razmjena od 5 mlrd USD.

Prema njegovim riječima, Srbija je, sa odličnim geografskim položajem i potpisanim trgovinskim sporazumima sa mnogim državama, postala vrlo atraktivna za različite investitore.

Ambasador je ukazao i na to da je Srbija sa potpisanim trgovinskim sporazumima i priključenjem preferencijalnom sistemu ključna zemlja u pogledu pristupa turskih proizvoda na evropsko tržište sa svojim neocarinjenim pristupom za gotovo 1,3 milijarde potrošača.

- Zahvaljujući saradnji i bliskom dijalogu predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, u poslednjih pet godina odnosi dvije zemlje su zaista dobili maha - dodao je ambasador Marković, a objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasador je dodao da je nakon potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. godine, razmjena izmedu dvije države prešla 200% predviđenog.

Takođe, iznio je podatak da je do 2015. godine u Srbiji bilo 130 turskih firmi, a u 2020. godini taj broj je porastao na 700, koje djeluju u oblasti tekstila, automobilske industrije, električne industrije, mašina i mašinske opreme, bankarstva, kao i u sektoru turizma i maloprodaje.

Ekonomski rast Srbije dosta duguje sektoru usluga, konstatovao je Marković i ukazao na to da, i pored toga što je pandemija kovida 19 pogodila ekonomiju, Srbija preduzima važne korake kako bi zemlja i nakon panmedije ponovo postala centar pažnje turista.

Vlada Srbije posebnu pažnju pruža boljem razvoju turizma, ističući planinski i banjski turizam, a kao zemlja koja nije toliko iskusna kada su u pitanju predjeli termalnih voda, poželjni su turski stručnjaci i investitori iz ove oblasti, zaključio je ambasador.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.