NavMenu

Prijeti li CG nestašica ljekova - Povećana potražnja za antidepresivima, enormna prodaja preparata za imunitet

Izvor: Portal Analitika Srijeda, 17.02.2021. 15:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Ne smanjuje se potražnja za ljekovima koji se koriste u tretmanu liječenja oboljelih od koronavirusa, saopšteno je za Portal Analitika iz Montefarma. Pored vitaminskih suplemenata koji su obavezni za jačanje imuniteta, rast prodaje bilježi se među antibioticima i antidepresivima. Kakav će biti trend ubuduće ostaje da se vidi, pošto danas u Crnu Goru stiže prva isporuka vakcina od 2.000 doza, čime se stiču uslovi za skori početak imunizacije stanovništva.

- Višestruko je povećana potreba za antibioticima, analgeticima i antipireticima, odnosno ljekovima za snižavanje povišene tjelesne temperature. Do sada nije bilo nestašica ljekova. Periodično je bilo kašnjenja ugovorenih isporuka, ali su vrlo brzo prevazilažene - kazali su za Portal Analitika iz Montefarm-a.

Isporuke ljekova za sada redovne: iz ove kompanije, koja snabdijeva sve javne zdravstvene ustanove su istakli da su isporuke medikamenata za sada redovne i kontinuirane.

- Do sada nije bilo nestašice ljekova - ističu, ne odgovarajući na pitanje hoće li čekanje na izglasavanje budžeta uticati na nabavku medicinskih sredstava i ljekova u narednom periodu.

S druge strane, na sajtu Sindikata doktora medicine piše da bi se crnogorske apoteke i zdravstvene ustanove mogle suočiti s nestašicom ljekova, ukoliko Ministarstvo finansija ne promijeni odluku o privremenom finansiranju u oblasti zdravstva, u dijelu koji se odnosi na izradu planova javnih nabavki, do donošenja budžeta za 2021. godinu.

I Fond za zdravstveno osiguranje obavijestio je prije desetak dana Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da zdravstvene ustanove i Montefarm ne mogu da pripreme plan javnih nabavki i započnu proceduru kupovine neophodnih ljekova i medicinskih sredstava, zbog odluke o mjesečnom privremenom finansiranju. Oni su naveli da to može dovesti do nestašice medikamenata.

Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je da su tražili rješenje, budući da nije donijet zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, već će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja do njegovog donošenja potrošačkim jedinicama odobravati finansijska sredstva, privremeno, na mjesečnom nivou.

Iz jedne od privatnih apoteka u izjavi za Portal Analitika navode, da nema većih kašnjenja od uobičajenih.

- Naše drogerije rade nabavku u određenim periodima i ako je potražnja za nečim veća, onda ti ljekovi nedostaju. Trenutno je deficitaran Lorazepam, neki ljekovi za pritisak, kao i Pronison, koji je bio uključen u oporavak od korone - kazali su iz apoteke.

Veća potražnja za antidepresivima

Prema brojnim istraživanjima, korona je posebno opterećenje za depresivne osobe, a stručnjaci upozoravaju da bi određeni broj ljudi mogao imati problema sa mentalnim zdravljem, koji će se zadržati i poslije pandemije. Od kada je kod nas krenula epidemija koronavirusa i zabilježen prvi slučaj obolijevanja, masovno su se kupovali i antidepresivi.

- Redovno isporučujemo antidepresive apotekama. Nije bilo nestašica, ali nije primijećena veća potražnja od one koja je uobičajena posljednjih godina - kažu iz Montefarma.

Iz privatne apoteke su naveli da protekli period koji je obilježila korona, ostavlja posljedice i na crnogorsko stanovništvo. Građani više nego ranije traže medikamente za poboljšanje raspoloženja.

- Znate kakav nam je društveni život, te je sve ovo ostavilo posljedice na građane, posebno na mlađu populaciju. Potražnja jeste povećana, ali mi preporučujemo prirodne suplemente za raspoloženje, koji su na biljnoj bazi. To bi trebalo da bude izbor u odnosu na lijek. Blaga depresija, odnosno početak depresije i te "crne misli" mogu se riješiti uzimanjem nekih biljnih preparata, recimo Odovala, koji je na bazi matičnjaka i valerijane ili Pasiflora kapi. Napominjem da se jači ljekovi za depresiju, anksioznost i panični poremećaj mogu uzeti - samo uz recept. Često dođu ljudi, koji kažu da osjećaju blagu depresiju i da im dam nešto jače za to, ali to ne ide to tako - kazali su iz ove apoteke.

Potražnja za vitaminima i mineralima ne jenjava

Potražnja za vitaminskim i mineralnim preparatima u svim apotekama je u ogromnom porastu od kada se pojavila epidemija virusa korona. Osim prevencije, ljekari za pravovremeno vraćanje u normalan tok nakon preležane korone savjetuju uključivanje dopunske vitaminske terapije.

Iz svih apoteka koje su kontaktirane navode da je potražnja za vitaminima mnogo veća, nego ikada ranije.

- Potražnja je ogromna. U većoj količini se i traže i prodaju vitamin C, cink, vitamin D - navode iz sagovornici portala iz jedne privatne apoteke. Slična je situacija i u drugim apotekama.

- Građani svakodnevno traže različite proizvode za imunitet zbog aktuelne situacije sa koronavirusom - ističu oni.

Iz Montefarma navode da je "potrošnja vitamina, imunostimulansa i drugih preparata koji blagotvorno djeluju na imunitet uvećana i do nekoliko puta".

- Posebno su traženi proizvodi koji sadrže vitamin D u različitim koncentracijama, zatim cink, selen i vitamin C koji su najčeće i preporučeni od strane ljekara kao dopunska terapija za lakši i brži oporavak oboljelih od COovid-19 - zaključuju iz Montefarma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.