NavMenu

Kompanija Gross ulaže više od 18 mil KM u novo odlagalište mulja u Rudniku Sase - Vlada Republike Srpske pomaže oko ubrzanja procedura

Izvor: RTRS Srijeda, 17.02.2021. 14:58
Komentari
Podeli
Premijer RS Radovan Višković izjavio je u utorak, 16. februara, u Srebrenici da je Rudnik olova i cinka Sase ozbiljno preduzeće koje zapošljava blizu 480 ljudi i da će Vlada pomoći da bude riješeno pitanje novog odlagališta otpadnog mulja u koje je ova kompanija sprema da uloži više od 18 mil KM.

Višković je rekao da je kompanija Gross, u okviru koje posluje rudnik, ozbiljna i društveno odgovorna, što se pokazuje i kroz ulaganja u proteklom periodu, ali i tako što ne gleda samo na svoj profit nego pomaže i lokalnoj zajednici, školama i sportskim kolektivima.

On je istakao da je ova kompanija izrasla u ozbiljno preduzeće sa blizu 480 zaposlenih ljudi, sa prosječnom neto platom iznad 1.400 KM, što je značajno iznad prosjeka u Srpskoj i po tom osnovu se sigurno svrstavaju u red vodećih kompanija u Republici, pogotovo iz realnog sektora.

- Mislim da samo u bankarskom sektoru imamo takve prosječne plate. Lijepo je čuti zadovoljstvo i doći posjetiti kolektive koji u realnom sektoru ostvaruju takve rezultate - izjavio je Višković novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije Gross kojem je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Prema Viškovićevim riječima, tehnički direktor kompanije Gross Radenko Milovanović ukazao je na potrebu rješavanja pitanja novog odlagališta otpadnog mulja poslije procesa proizvodnje jer je stara lokacija prema Manastiru Sase prilično popunjena i mora se tražiti alternativno rješenje.

On je naveo da je upoznat da su još u vrijeme bivše Јugoslavije razmatrane razne lokacije i da se došlo do jedne lokacije u neposrednoj blizini koja bi mogla biti buduće odlagalište tog mulja.

Višković je rekao da će Vlada i resorno ministarstvo sigurno da pomognu da se to pitanje što prije riješi sa stanovišta dozvola i ubrzanja procedura jer postojeće odlagalište ima relativno kratak životni vijek.

Prema njegovim riječima, kompanija je spremna da uloži više od 18 mil KM u to odlagalište, što govori da preduzeće ima ozbiljne nemjere da duži niz godina posluje po pozitivnim zakonskim propisima, uz ispunjavanje mjera zaštite na radu i poštovanja ekoloških propisa.

- Zato institucije Republike Srpske stoje iza ovakvih kompanija i daju im maksimalnu podršku. Mi želimo uspjeh kompaniji i u narednom periodu da se razvija i zapošljava ljude - rekao je Višković.

On je naveo da su iz ove kompanije ukazali i na to da zakon o podsticajima ima određene administrativne barijere koje, prema njihovom mišljenju, treba otkloniti da i oni mogu biti korisnici podsticaja za povećanje plata.

- To ćemo mi vrlo rado prihvatiti i to pitanje riješiti - rekao je premijer Srpske.

Ističući zahvalnost Viškoviću i Đokiću što su posjetili ovu kompaniju, Milovanović je rekao da očekuje pomoć Vlade u rješavanju problema kod izbora nove lokacije odlagališta i nada se da će to pitanje biti ubrzo riješeno.

- Mi smo u proteklom periodu ostvarivali značajnu proizvodnju koja je u jednom momentu dostizala prijeratni nivo, ali zbog pandemije i malih problema oko plasmana cinkovog koncentrata bili smo u prilici da tu proizvodnju malo smanjimo. To smo iskoristili za pripremu naših jamskih objekata za stvaranje uslova za ponovno podizanje te prozivodnje koju ćemo, nadamo se, svi mi zajedno, uz pomoć resornog ministartsva i Vlade uspjeti uspješno da rješavamo - rekao je Milovanović.

Rudnik Sase od davanja koncesionog prava na eksploataciju rude britanskoj kompaniji Mineco, 2007. godine, u čijem je sastavu Gross, stalno bilježi pozitivno poslovanje i unapređenje proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.