NavMenu

Fertico započeo probnu proizvodnju u Inđiji

Izvor: Tanjug Srijeda, 17.02.2021. 14:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / barskefranck)Ilustracija
Inđija već dugi niz godina spada među najuspješnije lokalne samouprave u privlačenju investitora i stvaranju dobre poslovne atmosfere, a među brojnim stranim kompanijama sa svih meridijana ima i domaćih poslovnih ljudi koji ovdje otvaraju nove pogone.

Jedna od takvih firmi je Agromarket sa sjedištem u Kragujevcu, koja poslednje tri decenije domaće tržište snabdijeva repromaterijalom za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i baštovanstvo.

Prije 15 godina je ova kompanija počela i da proizvodi savremena mineralna đubriva za prihranu biljaka preko lista i za zalivne sisteme kap po kap u svojoj fabrici Fertiko (Fertico) u Nišu.

Prošlog mjeseca je ta fabrika premještena u Inđiju, uz postojeći Agromarketov distributivni centar, i sada je u tom pogonu počela probna proizvodnja. Ovih dana će taj pogon biti zvanično otvoren na 30. godišnjicu postojanja matične firme Agromarketa i na 15. godišnjicu od osnivanja Fertika.

- Cilj nam je da primijenimo nove tehnologije u ishrani bilja i u Srbiji, kod naših poljoprivrednika. Trenutno pokrivamo 30% domaćeg tržišta ovom vrstom robe, ali planiramo da u budućnosti imamo i veće tržišno učešće. Predužeće je i izvozno orijentisano, a najveći dio izvoza ide u Italiju, Rusiju, Tursku, Rumuniju, Jermeniju i Liban - objašnjava predstavnica Fertika Tanja Mijatović.

Ona dodaje da je postojeća proizvodna oprema tako planirana, da omogućava u narednih pet godina značajnije povećanje obima proizvodnje bez dodatnih ulaganja u proširenje pogona.

Agromarket je zapravo proizvodnju tečnih i vodorastopivih đubriva pod firmom Fertiko preneo iz Niša u Inđiju, i u to ulozio 6,5 mil EUR. Sa pogonom su iz najvećeg grada na jugu Srbije došli i gotovo svi zaposleni koji su tamo radili, kaže Mijatovićeva.

- Trenutno je ovdje 30 zaposlenih od kojih je 10 novih radnika, uglavnom preko programa "Moja prva plata" Vlade Srbije. Nadamo se da će sa proširenjem proizvodnje broj zaposlenih udvostručiti. Ko god se od novih radnika bude dobro pokazao, dobrodošao je u firmu i može da računa na stalan posao - rekla je Tanja Mijatović.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.