NavMenu

Ponovo aktuelna ideja o izgradnji autoputa Banjaluka-Mliništa - Na proljeće tender za izradu idejnog rješenja

Izvor: Capital Utorak, 16.02.2021. 13:47
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)Ilustracija
Nakon nekoliko godina mirovanja, vlast u Republici Srpskoj ponovo oživljava ideju izgradnje autoputa od Banjaluke do Mliništa. Kako saznaje portal Capital, Autoputevi RS planiraju da u aprilu raspišu tender vrijedan milion maraka za izradu idejnog projekta i plana parcelacije za prvu dionicu autoputa od Banjaluke do Mrkonjić Grada.

Inače, Autoputevi RS su još 2014. godine sa kineskom kompanijom Sinohydro potpisali preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji ovog autoputa Banjaluka u dužini od 62 kilometra i vrijednosti 600 mil EUR.

Predviđeno je da trasa autoputa vodi od čvorišta u Glamočanima, zatim platoom Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH.

Sa istom kompanijom dvije godine kasnije, odnosno 2016. godine, potpisan je i komercijalni ugovor, a sve je trebala finansirati kineska Exim banka. Međutim do danas nije bilo nikakvog pomaka u realizaciji, a kompanija Sinohydro je početkom prošle godine otvorila predstavništvo u Banjaluci.

Capital navodi kako nije isključeno da se u posao oko izgradnje uključi i američka firma Behtel, koja u Srbiji gradi Moravski koridor.

Inače, ideja je se ovim autoputem ide skroz do Splita u Hrvatskoj. Najveći dio od 99 kilometara bi prolazio kroz Republiku Srpsku, 60 kroz Federaciju BiH, a 22 kilometra bi napravila Hrvatska.

Međutim, veoma je upitno koliko je hrvatska strana zainteresovana za ovaj projekat jer je on direktna konkurencija njihovoj putnoj mreži. S druge strane, autoput koji bio izgrađen samo do Mliništa, odnosno do entitetske granice sa Federacijom BiH, za Republiku Srpsku ne bi bio ekonomski isplativ.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.