NavMenu

Srpske luke povećale pretovar robe u 2020. za 10% - Kontejneri stigli i do kineskog Vuhana

Izvor: Tanjug Utorak, 16.02.2021. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Plume Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Srpske luke u 2020. godini povećale su količinu pretovarene robe za 10% a Luka Dunav Pančevo, uz milion tona pretovara, u godini pandemije aktivirala je svoj potencijal trimodalnog transporta, pa su kontejneri željeznicom stigli i do kineskog Vuhana.

Generalni direktor DPT-a firme koja je sa Lukom Dunav otvorila kontejnerski terminal Marko Popović u izjavi za Tanjug ističe da se u Pančevu radi o prvom trimodalnom terminalu u Srbiji, jer u Pančevu kontejneri pretovaruju za vodni, željeznički i drumski saobraćaj.

- To je mogućnost više za tržište Srbije. U prvih godinu dana uspjeli smo da razvijemo redovne željezničke konekcije ka Luci Rijeka što je posebno važno u vrijeme pandemije. Tokom decembra prva dva voza su otpremljena iz Luke ka Vuhanu u Kini. To je prva direktna konkcija iz Srbije ka Kini koja bi trebalo tržišno da omogući uslugu koja traje kratko tranzitno vrijeme od 16-18 dana uz konkurentnu cijenu - kaže Popović.

On ističe da je prednost željezničkog kontejnerskog transporta to što se njime pokriva veća količina roba uz značajno kraće vrijeme samog transporta.

- Kontejnerski terminal u Luci Dunav aktivan je godinu dana a zbog pandemije efektivno radi šest mjeseci, i sa više od 6.000 manipulacija za to vrijeme prevazišao je početna očekivanja. Posebno u decembru kada smo uspjeli da napravimo preko 1.700 manipulacija. Uz to opslužili smo 18 vozova, što u uvozu, što u izvozu - kaže Popović.

On naglašava da je cilj da terminal pored luka u regionu, kao što su Rijeka, Kopar i Bar, bude povezan sa centralnom i zapadnom Evropom, a što je izuzetno važno sa aspekta stabilnosti lanaca snabdijevanja.

- Cilj za ovu godinu jeste uspostaviti redovnu konekciju ka centralnoevropskim i zapadnoevropskim terminalima - dodaje Popoivić.

Komercijalna direktorka Luke Dunav Pančevo Sanja Đurišić rekla je da su luke u Srbiji povećan obim pretovara u pandemijskoj 2020. godini uspjele da ostvare, prije svega, dobrom organizacijom i pravovremenim odlukama nadležnog ministarstva.

Dodala je da je Luka Dunav zabilježila pretovar veći od milion tona roba uprkos problema sa pandemijom i razboljevanju zaposlenih.

- Izuzetno smo zadovoljni našim rezultatom. Na nivou Srbije izvoz je prošle godine bio drastično pojačan. Kukuruza je izvezeno oko 3,5 miliona tona, a od toga ukupno oko 2,5 miliona tona Dunavom - rekla je Đurišićeva.

Ona je navela da je za razliku od drumskog transporta, koji je dosta pretrpio zbog pandemije korona virusa, vodni transport uz pomoć svih domaćih institucija i operatera uspio da prevaziđe sve poteškoće.

Razvoj kontejnerskog terminala sa DPT-om Luka Dunav planiran je prije pandemije, a tokom pandemije djelatnost je bila usmjerena na transport željeznicom i drumom. Nešto kontejnera došlo je i vodom.

- Veliki izazov je bio otvoriti novi posao i razviti kontejnerski terminal tokom pandemije. Prvi vozovi su krenuli u aprilu. Bili smo skeptični kako će to biti u vrijeme pandemije, ali se pokazalo da je kontejnerski transport baš u ovom momentu pandemije jedan od adekvatnih načina tranporta robe - rekla je Sanja Đurišić.

Pančevo je jedini grad u Srbiji u čijem lučkom području rade četiri lučka operatera jer pored Luke Dunav, tu su i Specijalna luka, NIS i Graneksport.

- Zajedno generišemo velike količine tereta. Mislim da je ovo vrlo značajna oblast, i da će sa razvojem grada i industrije značaj operatera samo jačati, pa u tom pravcu moraju ići i naše razvojne aktivnosti - rekla je ona i navela da su planovi Luke Dunava da se prošire kontejnerski terminal i kej.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.