NavMenu

Privredni oporavak Japana nastavljen u četvrtom kvartalu

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 15.02.2021. 11:22
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Japanska ekonomija je porasla više nego što se očekivalo u četvrtom tromjesečju 2020, nastavljajući oporavak od najgore posleratne recesije, što se duguje ponovnom jačanju inostrane potražnje koja je podstakla izvoz i kapitalnu potrošnju.

Treća najveća ekonomija svijeta zabeležila je u periodu oktobar-decembr rast od 12,7% međugodišnje, pokazuju današnji vladini podaci, što je iznad medijan prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali 9,5%, prenosi Rojters.

Privredna ekspanzija u posleđna tri mjeseca je, međutim, znatno usporila u odnosu na treći kvartal kada je rast iznosio 22,7% nakon ukidanja vanrednog stanja uvedenog u maju.

U cijeloj 2020. godini, koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa, ekonomija Japana je pala za 4,8%, što je prvi godišnji pad od 2009.

Sa dva uzastopna lanjska kvartala solidnog rasta, japanska ekonomija je vjerovatno nadoknadila 90% gubitaka izazvanih pandemijom, procjenjuju analitičari.

Globalni rast proizvodnje pružio je japanskom izvozu i kapitalnim rashodima preko potreban podsticaj za povećanje isporuka privrednicima u Kini, čija se ekonomija relativno brzo oporavlja.

Eksterna potražnja, ili izvoz umanjen za uvoz, doprinio je rastu japanskog BDP-a u poslednjem tromjesečju s jednim procentom, pri čemu je izvoz skočio za 11,1%.

Kapitalne investicije su takođe porasle za 4,5%, što je prvi put u poslednja tri kvartala, jer su kompanije nastavile sa potrošnjom koju su zbog pandemije odložile tokom prošle godine.

Privatna potrošnja, koja učestvuje u BDP-u sa više od jedne polovine, ojačala je za 2,2%, usporivši u odnosu na prethodno tromjesečje kad je porasla za 5,1%, ali je ipak nadmašila tržišne prognoze o rastu od 1,8%.

Ekonomski izgledi, međutim, ostaju vrlo neizvjesni jer Japan zaostaje za zapadnim zemljama u pogledu vakcinacije a i zbog novih korona mjera organičenja uvedenih u januaru koje će, kako je najavljeno, trajati do početka marta, navodi britanska agencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.