NavMenu

Na sistem elektronske fiskalizacije prijavljeno 512 obveznika - Monteput izdao najviše računa

Izvor: Mina Ponedjeljak, 15.02.2021. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: VladKol/shutterstock.com)
Kompanija Monteput izdala je od početka godine, kada je počeo da radi sistem elektronske fiskalizacije, najveći broj fiskalizovanih računa, saopšteno je iz Uprave prihoda.

Iz Uprave su Dnevnim novinama kazali da je od početka godine, kada je počeo da radi sistem elektronske fiskalizacije, do srijede izdato 357,24 hiljade fiskalizovanih računa i to 330,5 hiljada gotovinskih i 26,73 hiljade bezgotovinskih.

- Najveći broj fiskalizovanih računa trenutno ima kompanija Monteput i to 140,95 hiljada računa, a ista je i prva poslala račune preko sistema elektronske fiskalizacije - naveli su predstavnici Uprave.

Oni su kazali da su, imajući u vidu značaj projekta za održivost javnih finansija, ali i crnogorsku privredu, zadovoljni početkom primjene novog sistema, kako sa aspekta potpune funkcionalnosti tehničkog rješenja, tako i sa aspekta spremnosti poreskih obveznika da dobrovoljno ispoštuju poreske propise donijete s ciljem uvođenja elektronske fiskalizacije.

- Svakako, s obzirom da će projektom u skladu sa zakonom biti obuhvaćena cjelokupna privreda, pred nama je i dalje značajan zadatak koji podrazumijeva prelazak svakog lica koji je obveznik fiskalizacije, bez obzira na obim poslovanja, finansijske mogućnosti i vrstu djelatnosti, na sistem elektronskog evidentiranja prometa - rekli su iz Uprave.

U nastojanju da se na putu potpune primjene sistema elektronske fiskalizacije pruži sva neophodna logistička, materijalna i stručna podrška obveznicima, država je kroz novi paket mjera podrške privredi i građanima obezbijedila jednokratnu finansijsku pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije, koja je namijenjena obveznicima koji posluju u djelatnostima najviše pogođenim ekonomskom krizom izazvanom pandemijom zarazne bolesti Covid-19.

- Očekujemo da će ova stimulativna mjera podstaći što veći broj obveznika da na sistem elektronske fiskalizacije pređu već do 31. marta ove godine, iako prelazni period za uvođenje sistema shodno odredbama zakona traje do 1. juna - naveli su iz Uprave.

U Upravi prihoda očekuju da će do 1. juna najveći dio poreskih obveznika preći na sistem elektronske fiskalizacije.

- S obzirom na činjenicu da aktivnosti vezane za pripremu i implementaciju ovog projekta država i privreda zajedničkim naporima sprovode već više od dvije godine, te imajući u vidu cjelopkupnu podršku koju u kontinuitetu pružamo poreskim obveznicima, pomenutu finansijsku pomoć, ali i jasno propisane kaznene odredbe, uvjereni smo da će u ostavljenom roku najveći dio poreskih obveznika dobrovoljno preći na novi sistem evidentiranja prometa - objasnili su predstavnici Uprave.

Prema njihovim riječima, projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem intemeta i u realnom vremenu, ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije i obezbjeđenje državnog budžeta neophodnog za finansiranje svih potreba u crnogorskom društvu.

- Zbog toga je jako važno da početak ljetnje turističke sezone dočekamo uz punu primjenu sistema elektronske fiskalizacije, kako bi se na što efikasniji način ispratila sezona, obezbijedili javni prihodi, a poreski obveznici koji uredno posluju zaštitili od nelojalne konkurencije - ocijenili su iz Uprave.

Na produkciono okruženje sistema elektronske fiskalizacije 9. februara bilo je prijavljeno 512 obveznika.

- Posmatrajući djelatnosti obveznika koji su već prešli na evidentiranje prometa putem elektronske fiskalizacije, može se utvrditi da se najviše istih bavi djelatnostima konsultanstkih usluga, računovodstvenih i knjigovodstvenih poslova, maloprodaje, trgovine obućom i odjećom i obućom na veliko i malo i slično - zaključili su iz Uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.