NavMenu

Na Montenegroberzi realizovane 22 transakcije, indeksi u zelenom - Promet iznosio 132,3 hiljade EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 14.02.2021. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju u vezi sa Programom podrške Abu Dabi fonda.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 2,24% na 742,85 poena, dok je MONEX rastao 1,75 odsto na 10.760,05 bodova.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović kazao je da dokumentacija, koju su dostavili SDT-u pokazuje da je resorno Ministarstvo prekoračilo svoja ovlašćenja.

On je kazao da je mnogo nelogičnosti u vezi sa Abu Dabi fondom, pri čemu je Ministarstvo predalo SDT-u svu prikupljenu dokumentaciju, sa koje je skinuta oznaka "interno", jer javnost ima pravo da bude upoznata sa tim.

Ministarstvo, kako je kazao, nije bilo nadležno da realizuje projekat, mada dokumentacija ukazuje na to da poslove nije ni obavljao taj resor, već manji krug osoba na rukovodećim pozicijama u Ministarstvu.

- Iz raspoložive dokumentacije se utvrđuje da je kompletnu proceduru pratio Nemanja Katnić, tadašnji sekretar Ministarstva, a odobrenje je vršio Blagota Radulović, uz odobrenje bivših ministara Petra Ivanovića, Budimira Mugoše i Milutina Simovića - rekao je Stijović.

SDT je u petak uputilo predlog Skupštini za skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću. Nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tužilaštvo sumnjiči u slučaju Abu Dabi fond.

Promet je ove sedmice iznosio 132,3 hiljade EUR i bio je 2,3% manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 22 transakcije, a najveći udio u promentu imale su obveznice mikrokreditne finansijske insititucije (MFI) Moj kredit, i to 75,59%.

MFI Moj kredit je ove sedmice realizovala novu emisiju korporativnih obveznica, ukupne vrijednosti 100 hiljada EUR. Iz Montenegroberze saopšteno je da je emitovano hiljadu obveznica, čija je nominalna vrijednost 100 EUR po jednoj.

- Kamatna stopa je sedam odsto, rok dospijeća januar 2026. godine, uz polugodišnju isplatu kupona - navodi se u obavještenju na sajtu Montenegroberze.

Akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) rasle su 11,1% na 80 centi, Crnogorskog Telekoma 4,6% na 1,15 EUR, Solane Bajo Sekulić blago na 1,41 EUR, a Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera neznatno na 5,78 EUR.

Akcije Elektroprivrede (EPCG) jačale su blago na 3,02 EUR. Odbor direktora te kompanije zakazao je Skupštinu akcionara kompanije za 16. mart, potvrdio je Danu predsjednik Borda Đoko Krivokapić.

On je kazao da su sjednicu zakazali za taj datum, kako bi sačekali finansijske iskaze za prošlu godinu, te da su sazivanjem u zakonskom roku ispoštovali zahtjev Vlade.

Odbor je sjednicu sazvao dan prije isteka zakonskog roka za njeno sazivanje, s obzirom na to da su zahtjev od Vlade za sazivanje zaveli 11. januara.

Ove sedmice su jačale dionice Port of Adrie 9,9% na 9,69 centi. Sindikalna organizacija te kompanije tražila je od Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije i Vlade da preispitaju proces prodaje nekadašnjeg barskog preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti.

U Sindikatu smatraju da prvi trogodišnji investicioni program, od 2014. do 2016. godine od 13,6 miliona EUR, nije realizovan, kao i da u narednom, od 2017. do prošle godine, gotovo ništa nije investirano, iako je bilo planirano 7,6 miliona.

Iz menadžmenta je saopšteno da je većinski vlasnik barske kompanije Port of Adria u potpunosti ispunio obaveze preuzete na osnovu kupoprodajnog ugovora iz novembra 2013. godine, a od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori poštuje pravni okvir i nadležnosti institucija.

- Zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan je socijalni program u iznosu od 8,84 miliona EUR, što predstavlja 124,5 odsto iznosa na koji se investitor obavezao ugovorom - navodi se u reagovanju menadžmenta Port of Adrie - koncesionara na području barske luke u većinskom vlasništvu međunarodne kompanije Global Ports Holding.

Oslabile su akcije Zetatransa 9,1 odsto na 80 centi, dok su dionice Luke Bar ostale na prošlosedmičnih 34 centa.

Akcija Trenda zadržala se na prošlosedmičnih 4,91 cent.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.