NavMenu

Turska predstavila prvo bespilotno borbeno plovilo (VIDEO)

Izvor: B92 Petak, 12.02.2021. 13:42
Komentari
Podeli
U saradnji turskih kompanija iz oblasti odbrambene industrije lansirano je prvo tursko bespilotno borbeno plovilo nazvano ULAQ.

Prema informacijama do kojih je došala Agencija Anadolija, nakon višegodišnjih istraživačko-razvojnih aktivnosti brodogradilišta Ares i kompanije Meteksan realizovan je projekat prvog turskog bespilotnog borbenog plovila.

Završen je prototip te izvršeno porinuće prvog naoružanog bespilotnog morskog vozila (SIDA), koje predstavlja prvu platformu serije plovila ULAQ, a u toku su probna krstarenja.

SIDA ima domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, a razvija brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacionu infrastrukturu.

Plovilom se može upravljati iz kopnenih mobilnih vozila ili komandnog centra štaba, kao i sa platformi na vodi u izvođenju zadataka kao što su izviđanje, nadzor i obavještajni podaci, površinsko ratovanje, asimetrično ratovanje, zaštita u pratnji i sigurnost strateškog objekta.

Plovila ULAQ biće opremljena nacionalnim raketama proizvođača ROKETSAN, uključujući laserski vođene rakete Cirit i laserski vođeni protivtenkovski raketni sistem velikog dometa (L-UMTAS).

Vozilo može biti opremljeno i različitim vrstama tereta, poput različitih sistema ometanja, komunikacije i obavještavanja, kao i raketnim sistemima za različite operativne potrebe turskih snaga sigurnosti.

Osim toga, imaće i vrhunske savremene mogućnosti vještačke inteligencije i autonomne karakteristike.


Generalni direktor brodogradilišta ARES Utku Alanc i generalni direktor Meteksana Selcuk Alparslan su u zajedničkoj izjavi naveli kako je reč o vrlo značajnom projektu za Tursku.

- Svi smo svjesni važnosti zaštite i odbrane Plave domovine (pomorsko područje oko Turske), našeg pomorskog kontinentalnog pojasa i ekonomskog pojasa naše zemlje koja je s tri strane okružena morem. U tom kontekstu, kao dvije privatne kompanije započeli smo i nastavljamo s intenzivnim aktivnostima na projektu ULAQ dajući prednost našim nacionalnim interesima - piše u izjavi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.