NavMenu

KAP izvezao proizvode u vrijednosti od 500 mil EUR - U otvaranje nove fabrike sa remontom elektrolize Uniprom uložio 70 miliona

Izvor: Mina Petak, 12.02.2021. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/homw)
Od preuzimanja Kombinata aluminijuma (KAP) do danas izvezeno je proizvoda u vrijednosti 500 mil EUR, dok je u otvaranje nove fabrike, sa remontom elektrolize, uloženo 70 mil EUR, što će doprinijeti povećanju izvoza, saopštio je vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

Pejović je u intervjuu za Dnevne novine podsjetio da je kompanija Uniprom sredinom 2014. godine preuzela KAP, organizovala proizvodnju i investirala u dvije nove fabrike silumina-legura i fabrike trupaca-bileta.

- Zapošljavamo više od 500 radnika sa biznis planom daljeg razvoja i za ovaj period od kako upravljamo njime ostvarili smo izvoz preko 500 mil EUR. Posebno naglašavam da više od 200 kompanija, neka manje, neka više, direktno posluje sa KAP-om - poručio je Pejović.

On je rekao da se radno angažovanim u KAP-u redovno isplaćuju zarade koje su znatno iznad crnogorskog prosjeka i sada iznose 782 EUR u neto iznosu za ugovore o radu.

- Poređenja radi, na početku stečaja prosječna neto zarada za ugovore o radu iznosila je 477 EUR. Moram naglasiti da se za sve to vrijeme isplaćuju porezi i doprinosi na ukupan iznos neto zarada, kao i uvećanje po osnovu prekovremenog rada, noćnog, kao i rada u drugoj smjeni - dodao je Pejović.

Radnici su za slučaj nezgode osigurani kod osiguravajućeg društva, a koriste i odsustva za slučaj privremene spriječenosti za rad, za koje vrijeme im se isplaćuje zarada u skladu sa zakonom iako korišćenja bolovanja u stečaju nema.

Svi zaposleni imaju pravo na plaćena odsustva po raznim osnovama. Obezbijeđen im je besplatan i redovan prevoz od mjesta stanovanja do mjesta rada i obratno, kao i topli obrok u novom restoranu KAP-a.

- Pored toga, radnici sada koriste nova kupatila i garderobere. Radni ambijent u svim proizvodnim pogonima je znatno unaprijeđen i poboljšani su uslovi rada - naveo je Pejović.

Kako je kazao, svaki od uposlenih radnika ima mogućnost korišćenja socijalnog programa.

Komentarišući kritike da je svoju imovinu uvećavao kroz postupke privatizacije, Pejović je saopštio da se lako može zaključiti da Uniprom nikada ništa nije stekao u procesu privatizacije, već je isključivo kupio firme koje su pošle u bankrot odnosno stečaj.

- Sva njegova imovina i sva privredna društva kojima Uniprom upravlja kupljena su na javnom pozivu odnosno oglasu i po tržišnim uslovima, kako Rudnik olova i cinka, tako i KAP i Rudnici boksita u Nikšiću - dodao je Pejović.

Naredna Unipromova investicija je, kako je objasnio, bila u Rudniku boksita, koji je takođe bio na prodaju kao društvo u stečaju i to po javnom pozivu.

- Prodavac ni u ovom pravnom poslu još nije ispunio svoje obaveze, pa pored isplaćene kupoporodajne cijene Uniprom Metali su uložili kompletnu planiranu investiciju, otpočeli i, u skladu sa rudarskim projektima i ugovorom o koncesiji, do dana današnjeg obavljaju proizvodnju sa uposlenih više od 350 radnika. Kompletna proizvodnja je namijenjena i ide u izvoz - rekao je Pejović.

Sanirani su svi kopovi i jame, a objekti i mehanizacija kompletno modernizovani.

Prosječna neto zarada iznosi 958 EUR.

Pejović je rekao da su za poreze i doprinose na zarade Uniprom Metali državi uplatili 1,6 mil EUR za šest godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.