NavMenu

Crna Gora radi na utvrđivanju trase Jonsko-jadranskog gasovoda - Projekat najpovoljnija opcija za gasifikaciju zemlje i distribuciju mogućih gasnih rezervi

Izvor: eKapija Petak, 12.02.2021. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
U Crnoj Gori su, iako u otežanim okolnostima, nastavljene aktivnosti koje imaju za cilj utvrđivanje trase Jonsko-jadranskog gasovoda na crnogorskoj teritoriji i stvaranje uslova za završetak idejnog projekta, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako je navedeno, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić učestvovao je u četvrtak na Ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora, kojim predsjedava Azerbejdžan.

- U skladu sa stratešim opredjeljenjem Crne Gore da postane članica Evropske unije, Vlada Crne Gore podržava politiku EU i nastoji da implementira njene propise i standarde i ispuni kako političke, tako i ekonomske kriterijume - rekao je Bojanić.

Kako je istakao, činjenica je da ekonomski razvoj i ispunjavanje ekonomskih kriterijuma nijesu mogući bez dobre energetske baze i razvijenih energetskih sistema.

- U nastojanju da ubrza razvoj energetskog sektora i povezivanje nacionalnog energetskog tržišta sa regionalnim i evropskim energetskim tržištima, Crna Gora je veoma posvećena ispunjavanju obaveza koje ima kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji - naglasio je ministar Bojanić na početku izlaganja.

Dodao je da, pored usklađivanja propisa sa legislativom Evropske unije iz oblasti energije, životne sredine, klime, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i konkurencije, Crna Gora intenzivno radi na realizaciji projekata izgradnje proizvodnih, prenosnih i distributivnih elektroenergetskih objekata.

- Naročito je važna izgradnja podmorske elektroenergetske interkonekcije između Crne Gore i Italije, koja je puštena u komercijalni rad krajem 2019. godine. U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i opredjeljenjem za sprovođenje zelene energetske tranzicije, radimo i na projektima izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne elektrane - rekao je ministar.

Međutim, dodaje, u oblasti gasa situacija u Crnoj Gori je znatno drugačija.

- Nije razvijeno tržište prirodnog gasa, pa ni infrastruktura koja bi podržala njegovo korišćenje. Međutim Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine jasno prepoznaje prirodni gas kao važan energent, koji bi trebalo da doprinese diversifikaciji crnogorskog energetskog miksa. Mogućnosti korišćenja prirodnog gasa kao supstitucija za druge oblike energije su velike, a posebno za upotrebu električne energije i uglja za grijanje i hlađenje. Imajući u vidu da u poređenju sa ostalim fosilnim gorivima prirodni gas ima najmanji koeficijent emisije ugljendioksida po jedinici oslobođene energije, da manje zagađuje okolinu i lako se koristi, ovaj energent predstavlja ekološki najprihvatljivije gorivo ne samo za Crnu Goru, već i na globalnom tržištu - pojasnio je ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, o značaju Jonsko-jadranskog gasovoda govori i činjenica da se ovaj projekat nalazi na listama projekata od zajedničkog interesa između ugovornih strana Energetske zajednice i država članica Evropske unije, koje su od strane Savjeta ministara Energetske zajednice usvojene 2016, 2018. i 2020. godine. Međutim, kao i u drugim oblastima, pandemija Covid-19 prouzrokovala je kašnjenje u realizaciji planiranih radova.

- Biti dio Južnog gasnog koridora od velikog je značaja za Crnu Goru, jer je ovaj projekat prepoznat kao najpovoljnija opcija za gasifikaciju Crne Gore i za distribuciju mogućih sopstvenih gasnih rezervi. U skladu sa tim, mi ćemo nastojati da damo puni doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji - zaključio je ministar Bojanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.