NavMenu

Prve doze ruske vakcine Sputnjik V stižu u Crnu Goru naredne sedmice

Izvor: Vijesti Četvrtak, 11.02.2021. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Prve doze ruske vakcine Sputnjik V stići će u Crnu Goru već naredne sedmice. To je sinoć Vijestima potvrdio član pregovaračkog tima o nabavci ove vakcine za Crnu Goru, prof. dr Sergej Boljević, koji radi na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi.

On je kazao da će prvih 5.000 do 15.000 doza stići tokom naredne sedmice, a dodatnih 50.000 kako je i ranije najavljeno u prvom kvartalu ove godine.

Prema Zakonu o ljekovima, Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) može da izda saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan, u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih stanja, radi zaštite zdravlja...

Boljević je kazao da je informisan da bi CINMED danas trebalo da izda hitnu dozvolu za uvoz ove vakcine.

Proizvođač vakcine Sputnjik V je ruski Fond za direktne strane investicije (RDIF).

Osim u Rusiji, vakcina je u upotrebi u Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Srbiji, Paragvaju, Boliviji, Venecueli, Iranu, Tunisu, Alžiru, Bjelorusiji, i Mađarskoj, koja je članica Evropske unije.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva BiH odobrila je upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V - Republika Srpska uvezla je 5.000 doza i vakcinacija bi trebalo da počne krajem ove ili početkom naredne sedmice.

RDIF je u januaru podnio Evropskoj agenciji za ljekove zahtjev za registraciju ove vakcine u EU i očekuje da će se o tom zahtjevu odlučivati tokom ovog mjeseca.

Vakcina Sputnjik V prima se u dvije doze, u razmaku od 21 dan.

Rezultati ispitivanja u kasnoj fazi, objavljeni u stručnom medicinskom časopisu "Lancet", kažu da je vakcina efikasna u 92 odsto slučajeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.