NavMenu

NVO Eko tim traži od Vlade da revidira odluku o rekonstrukciji TE Pljevlja

Izvor: Mina Četvrtak, 11.02.2021. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Nevladina organizacija Eko tim pozvala je Vladu i Ministarstvo kapitalnih investicija da revidiraju odluku o realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja i sagledaju njegovu ekonomsku opravdanost.

- Razlog više za pažljivo razmatranje i analizu je tajnost dokumentacije u vezi sa tim projektom i nepostojanje studije izvodljivosti koja dokazuje njegovu ekonomsku opravdanost - navodi se u saopštenju Eko tima.

Oni su dodali da se TE Pljevlja suočava sa izazovom prestanka rada i prijetnjom da Energetska zajednica pokrene prekršajni postupak zbog nedozvoljenog rada.

- Drastične promjene cijena emisija ugljen-dioksida, koje se u posljednje tri godine događaju u okviru EU ETS sistema, dramatično utiču na troškove proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva, iako trenutne cijene ugljen-dioksida bilježe pad na tržištu prouzrokovan širenjem koronavirusa, koji je uzrokovao manju tražnju za električnom energijom", kazali su iz Eko tima.

Oni su podsjetili da je konsultanska firma Deloitte prije četiri godine pripremila Studiju izvodljivosti za izgradnju drugog bloka TE i "projektovala nerealne vrijednosti cijena energije koje su bile precijenjene, a emisije ugljen-dioksida potcijenjene, što je i dovelo do nerealnih procjena njenog poslovanja od prošle do 2040. godine".

- Poznata situacija koja se desila sa drugim blokom TE i nezainteresovanost finansijskih institucija da ulažu u sektor uglja još tada, upozorenje je za Vladu da prije podrške tom projetku pažljivo razmotri sve aspekte, posebno finansijski kontekst zbog velikih promjena koje se ubrzano odvijaju u sektoru energetike i destimulišu ulaganja u ugalj", saopštili su iz Eko tima.

Oni smatraju neprihvatljivim i neozbiljnim ulazak u realizaciju takvog projekta bez potrebnih studija koje potvrđuju njegovu ekonomsku i svaku drugu opravdanost, zbog čega su upozorili na potrebu da se objave sva dokumenta i analize koje je EPCG proglasila poslovnom tajnom, revidiraju se i tek onda donese odluka o podršci.


- Nedavno objavljena studija Energetske zajednice o primjeni naplate emisija uglje-dioksida u regionu Zapadnog Balkana, pokazala je da će puna primjena te naplate u okviru tržišne integracije u Crnoj Gori učiniti mogućim da Crna Gora postrojenje na ugalj zatvori i dekarbonizuje svoj sistem 2025. godine. Trenutno se TE dođeljuju besplatni emisioni krediti za ugljen-dioksid, a manji dio emisija se plaća - kazali su iz Eko tima.

Oni smatraju da je neophodno izraditi studiju izvodljivosti za projekat ekološke rekonstukcije, napraviti nove projekcije operativnih troškova i dodavanjem ostalih elemenata obračuna dobiti proizvodnu cijenu električne energije u rekonstruisanoj TE.

- Tek na osnovu tako dobijene cijene razmatrale bi se mogućnosti i opcije daljeg rada TE - naveli su iz Eko tima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.