NavMenu

Institut za javno zdravlje razmatra mogućnost nabavke testova za utvrđivanje mutacija koronavirusa

Izvor: Pobjeda Srijeda, 10.02.2021. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Institut za javno zdravlje razmatra mogućnost nabavke testova za utvrđivanje mutacija - saopšteno je Pobjedi iz ove ustanove na pitanje da li razmatraju ovakvu aktivnost kako uzorci za testiranje na novi (britanski) soj koronavirusa ne bi morali da se šalju u Njemačku.

Iz laboratorije Charite u Berlinu, kako je za Pobjedu potvrđeno iz Instituta za javno zdravlje, još nisu stigli rezultati 40 uzoraka poslatih radi eventualnog utvrđivanja novog britanskog soja koronavirusa.

Direktor IJZ Igor Galić je krajem januara, kada je saopštio da su uzorci poslati u Njemačku, kazao da se sumnja da su 23 pozitivna.

- Kako smo više puta istakli, u kontaktu smo sa laboratorijom i čim budemo imali informaciju o tome da li je potvrđeno prisustvo novog soja koronavirusa u poslatim uzorcima obavijestićemo javnost - naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.

Pojava novih sojeva i sumnji na njihovo prisustvo širom Evrope doveli su, kako su kazali, do naglog porasta potražnje za sekvencioniranjem genetskog materijala virusa.

- Razlog zbog kojeg još čekamo rezultate analiza nalazi se u činjenici da su generalno limitirani kapaciteti za ove visokosofisticirane analize sada dodatno ograničeni zbog velikog interesovanja. Maksimalan broj uzoraka (40) koji se mogu poslati je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, posredstvom čijeg mehanizma je i omogućeno slanje uzoraka na ispitivanje - rekli su iz Instituta za javno zdravlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.