NavMenu

U planu izrada projekta zaštite od poplava u Petrovu - Opština očekuje donaciju za uređenje korita Jadrine

Izvor: eKapija Srijeda, 10.02.2021. 09:08
Komentari
Podeli

Rijeka Jadrina (Foto: Opština Petrovo)Rijeka Jadrina
Opština Petrovo ima u planu da izradi i sprovede projekat zaštite od poplava i uređenje korita rijeke Jadrine, ukoliko se obezbijede međunarodne donacije. Prvi korak bio bi izrada projektno-tehničke dokumentacije, a realizacija bi išla u fazama, rekli su iz Opštine Petrovo.

- Nakon što pripremimo dokumentaciju, projekat planiramo kandidovati kako domaćim institucijama tako i međunarodnim organizacijama. Imajući u vidu činjenicu da će cijena projekta premašiti godišnji budžet opštine, neophodna nam je značajna pomoć u njegovoj realizaciji – ističe Mira Katanić, načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u opštini Petrovo.

Iako Opština procjenjuje da je riječ o višemilionskom projektu, tačan iznos biće poznat nakon izrade dokumentacije.

- Riječ je o vodotoku II kategorije, što znači da je u nadležnosti lokalne zajednice, što Vode Srpske isključuje kao obaveznog finansijera. Zbog toga smo prinuđeni da radimo na obezbjeđenju donatorskih sredstava, a u tome možemo računati na pomoć Voda Srpske – navodi Katanić.

Realizacija projekta podrazumijeva uređenje korita rijeke Jadrine na relaciji od Orlovog jezera do ušće rijeke Jadrine u Spreču, na području MZ Petrovo. Na tom potezu nalaze se privredni i infrastrukturni objekti, domaćinstva i poljoprivredne površine, ističu u Opštini.

Projekt zaštite od poplava jedan je od prioritetnih u ovoj opštini, jer su do sada usljed ovih nepogoda imali velike posljedice.

Donji tok Jadrine u MZ Petrovo (Foto: Opština Petrovo)Donji tok Jadrine u MZ Petrovo
- Štete od poplava svake godine se procjenjuju na milionske iznose. Najkritičnije je u MZ Petrovo gdje rijeka Jadrina dva do tri puta godišnje načini ogromne štete privrednim i infrastrukturnim objektima, domaćinstvima i poljoprivrednim imanjima - kaže Katanić.

Katanić ističe da se svake godine ulože značajna budžetska sredstva za pravljenje nasipa i prečišćavanje korita rijeke Jadrine.

- Ali već sa sljedećim većim padavinama nasip bude oštećen i ponovo naplavljeno korito rijeke. U sanaciji šteta od poplava, prečišćavanju korita, pravljenju nasipa, sanaciji putnih pravaca učestvovale su i Oružane snage BiH, odnosno, ljudstvo i potrebna materijalno tehnička sredstva-mehanizacija.

Realizacijom ovog projekta u opštini Petrovo bili bi zaštićeni privredni i infrastrukturni objekti, domaćinstva i poljoprivredni usjevi, a budžetska sredstva koja se svake godine utroše u saniranje posljedica poplava bila bi uložena u neke druge projekte od značaja za opštinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.